Трифонов изглежда работи задкулисно за продължаване на клептократския стил на

...
Трифонов изглежда работи задкулисно за продължаване на клептократския стил на
Коментари Харесай

Германски медии: Трифонов изглежда работи задкулисно


" Трифонов наподобява работи подмолно за продължение на клептократския жанр на ръководство ", написа " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ). А съгласно ТАЦ още по-лошото е, че сегашните разтърсвания може да върнат Борисов на власт.
Всичко по тематиката: Трусовете в обединението 82
Коментари в немските медии:

Беше единствено въпрос на време да се разпадне четворната коалиция на демократичния български министър председател Кирил Петков, написа немският " Тагесцайтунг " (ТАЦ) в коментар, отдаден на правителствената рецесия в България.

Като една от причините за отдръпването на популистката партия " ИТН " (ИТН) от ръководството на страната се посочва обстоятелството, че министър председателят Петков се пробва да бъде решен историческият спор със съседите от Северна Македония и да бъде вдигнато ветото на София против Скопие. Този мотив обаче е фиктивен и комичен, показва авторката на обявата Барбара Йортел. 

Шефът на Има Такъв Народ, шоуменът Слави Трифонов, и преди е показвал, че политиката не е неговата сцена - и че поемането на отговорност и уважението към волята на гласоподавателите не са му присъщи.

" Това вещае мрачни времена "

На Петков не му върви и с постоянно гледащите към Москва социалисти от Българска социалистическа партия, разяснява по-нататък авторката. Сега Българска социалистическа партия е подготвена да подкрепи едно държавно управление на малцинството на Петков. Неясно е обаче по какъв начин и дали ще работи това. Затова не са изключени нови избори - четвърти подред от април 2021 насам.

За България това значи, че влиза във фаза на политическа неустойчивост. А още по-лошото е, че едни нови избори може да върнат на власт дългогодишния министър председател Бойко Борисов, чиито корупционни практики изкараха десетки хиляди на улицата през 2020 година. При нови избори резултата си може да подобрят и националистите. А това вещае мрачни времена - не единствено за Северна Македония, написа още Барбара Йортел в коментара си за ТАЦ.

Друг добър ценител на България, Михаел Мартенс от " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ), счита, че не точно Северна Македония е причината за излизането на Има Такъв Народ от ръководещата коалиция. Истинската причина е друга: пари, написа авторът и прибавя следния коментар:

Подозрения и взаимни обвинявания

" Трифонов упрекна финансовия министър Асен Василев в разхищаване на средства и непрозрачна политика на разноските. Наблюдатели в София обаче свързват кавгите в обединението с друго: систематичните опити на политици от Има Такъв Народ да саботират обещаната от държавното управление борба против корупцията. По-специално става дума за заобикаляне на контролните механизми при състезанията за инфраструктурни обекти и при разпределянето на европейски пари, както и за назначенията в органите за битка против корупцията.

Изглежда, че в действителност Трифонов работи подмолно за продължаване на същия този клептократски стил на ръководство, против който сякаш се бореше. Тези дни премиерът Петков съобщи, че Има Такъв Народ са поискали 3,6 милиарда лв. за инфраструктурни планове, като, съгласно Петков, парите е трябвало да стигнат до съмнителни и подозирани в разхищения фирми, което е остаряла процедура на корумпираните държавни управления в България. Премината бе една алена линия, съобщи на собствен ред и финансовият министър Асен Василев и увери, че държавното управление няма да допусне обири и безконтролно харчене на държавни средства ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР