Тридневна инспекция на плавателни съдове в Тайванския проток и военни

...
Тридневна инспекция на плавателни съдове в Тайванския проток и военни
Коментари Харесай

Китай прати самолетоносач край Тайван след срещата на президента му в САЩ

Тридневна " ревизия " на плавателни съдове в Тайванския пролив и военни учения в региона бяха оповестени от Китай, откакто ръководителят на Камарата на представителите на Съединените щати въпреки всичко се срещна с тайванския президент Цай Инуън при " прекосяването " ѝ през страната.

Китайският самолетоносач " Шандун " е видян през вчерашния ден край Тайван и сега се намира на 200 морски благи (около 370 км) от източните крайбрежия на острова, съобщи пред кореспонденти в Народното събрание тайванският министър на защитата Чю Гуочън, представен от " Ройтерс ". Може да е обучение, само че моментът е " доста внимателен ", продължи Чу.

За инспекцията Чу съобщи, че Тайван е смутен и ще реагира, в случай че китайски патрулни кораби пресекат медианната линия (неофициалната граница сред двете страни) в Тайванския пролив. Китай счита целия пролив за своя суверенна акватория.

Според държавния " Глобъл таймс " изпращането на " Шандун ", че той е " изцяло подготвен за морски интервенции и да пази националния суверенитет и териториалната целокупност " на Китай.

Действията на китайското министерство на защитата съответстват и с визитата на френския президент Еманюел Макрон и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Пекин за среща с китайския водач Си Цзинпин.

 Председателят на Камарата на представителите на Съединени американски щати Кевин Маккарти с тайванския президент Цай Инуън
© Reuters

Председателят на Камарата на представителите на Съединени американски щати Кевин Маккарти с тайванския президент Цай Инуън

Маккарти: нужни са още оръжия

Кевин Маккарти поддържа връзка с Цай в Лос Анджелис ден откакто тайванският държавен глава получи в Ню Йорк отличие за водачеството си. Третият в американската подчиненост съобщи, че продажбата на оръжия за Тайван би трябвало да продължи. Това става макар предизвестието, че Вашингтон " си играе с огъня ".

Приятелството сред народите на Тайван и Америка е въпрос от дълбока значимост за свободния свят, основно е за опазване на икономическата независимост, мира и районната непоклатимост.
Кевин Маккарти,
ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати

Разговорът не беше фиктивен, доколкото американските представители заобикалят такива контакти, откогато признават комунистически Китай през 1979 година

 Сто години обсебеност: по какъв начин Китай трансформира Тайван в център на света Сто години обсебеност: по какъв начин Китай трансформира Тайван в център на света

Независимо от това остават най-важният сътрудник на Тайван; признат по-късно закон задължава Съединени американски щати да дават на Тайпе средства за самоотбрана, в случай че Пекин нападне. Миналата година предшественикът на Маккарти, Нанси Пелоси, дойде в Тайван и това докара до ескалация сред Съединени американски щати и Китай. Над острова прелетяха и ракети.

И този път китайското външно министерство. Цай " транзитира " през Съединени американски щати - каквато процедура има и при други тайвански президенти преди нея - за пътешестване до дребното си останали съдружници в Централна Америка.

 Китай нанесе дипломатически удар на Тайван в най-неподходящия миг Китай нанесе дипломатически удар на Тайван в най-неподходящия миг

Разнопосочни сигнали

Първоначално Маккарти искаше да посети Тайван, сходно на Пелоси, в година, подготвяща почвата за президентските избори в Съединени американски щати, в които Тайван () неизбежно ще е тематика.

Преди тях обаче ще са тайванските президентски, в които Цай не е претендент, а нейната Демократична прогресивна партия (ДПП) не желае задълбочаване на напрежението с Китай преди вота, за сметка на съперниците - националистите " Гуоминдан " (КМТ), призоваващи за по-добър разговор с Китай.

Затова, съгласно някои, Цай разубедила Маккарти в миг, когато демократи и републиканци се надпреварват да покажат поддръжка за Тайван. Все отново Цай желаеше да показва положителните връзки сред Тайпе и Вашингтон и да покаже, че Пекин не може да ги спре, и разяснява с признателност наличието на Маккарти и други американски законодатели (и демократи, и републиканци) на конференцията им:

Присъствието им и непоколебимата им поддръжка вдъхват убеденост на народа на Тайван, че не сме изолирани и не сме сами.
Цай Инуън,
президент на Тайван

И водещият англоезичен вестник на Тайван, The Taipei Times, двупартийната поддръжка ", показана за страната по време на срещите на Цай.

Междувременно Китай изпраща разнопосочни сигнали. Бивш президент от КМТ, Ма Индзьо, стана първият някогашен водач, посетил континентален Китай по покана на Комунистическата партия. За КМТ е решаващо в акцията да покажат, че могат да работят с Китай в търсене на мир, макар че азиатският колос упорства, че Тайван не е самостоятелен, а единствено непризнаваща юрисдикцията му провинция. В Съединени американски щати се чуват и опасения от вероятен въоръжен конфлик в идващите години.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР