Тридесет години след падането на Берлинската стена контрастът между Източна

...
Тридесет години след падането на Берлинската стена контрастът между Източна
Коментари Харесай

Трийсет години след падането на Берлинската стена контрастът между Източна и Западна Германия се запазва

Тридесет години след рухването на Берлинската стена контрастът сред Източна и Западна Германия е намалял, само че остава изцяло действителен във всички области.

Икономика: Изтокът към момента изостава

" Ситуацията в Изтока е надалеч по-добра, в сравнение с репутацията му ", съобщи със удовлетворение в края на септември държавното управление на Ангела Меркел при представянето на годишния отчет за немското единение.

Въпреки това: през 2018 година в петте района на някогашната Германска демократична република Брутният вътрешен продукт на глава от популацията е достигнал едвам 74,7 на 100 от равнището в Западна Германия. От 2010 година тази разлика е намалявала с 3,1 на 100, с помощта на мрежа от към 3000 дребни и междинни предприятия и динамизма на Берлин, Лайпциг или Дрезден. През 1990 година някогашната Германска демократична република изоставаше надалеч обратно, с обезкървяване на промишления си бранш, завещан от комунистическия колективизъм.

Подобрението не компенсира неналичието на огромни компании като Фолксваген, Сименс или Байер, чиито централи без изключение са в западната част на страната и които дават работа на десетки хиляди хора.

Нито една от огромните компании, включени в Дакс, водещия показател на Франкфуртската фондова борса, няма централа в Изтока.

Провинциите в някогашната Германска демократична република също така изостават от западните райони и по междинна работна заплата. През 2018 година работещите в Запада са получавали приблизително 3 339 евро брутна месечна заплата, против към 2 600 евро в Изтока, съгласно Федералната организация по труда.

Продуктивността в Изтока също е по-малка, достигайки 82 на 100 от тази на Запада.

Работни места: бездна, която е на път да бъде преодоляна

Свикнали с обезпечената от страната цялостна претовареност в някогашната Германска демократична република, германците от Изтока претърпяха през 90-те години на предишния век и идващото десетилетие шока от безработицата, която доближи в някои градове 30 на 100.

Но откакто доближи върхови нива през 2005 година, безработицата понижа внезапно, частично заради демографския спад и заради увеличението на броя на работните места на ненапълно работно време (30,5 на 100 в Изтока против 27,6 на 100 в Запада).

През август 2019 година равнището на безработицата е достигало 4,8 на 100 в Западна Германия, против 6,4 на 100 в източната част на страната. Градовете с най-високи нива на безработица обаче се намират в Западна Германия - Гелзенкирхен (13,8 на 100 през април), Бремерхафен и Дуисбург (12 на сто).

За някогашната Германска демократична република е особено прочее и малко по-високо ниво на претовареност на дамите, в сравнение с в Западна Германия (73,9 на 100 против 71,6 на сто).

Обезпокоителен демографски спад

В като цяло застаряващата Германия, където междинната възраст се увеличи от 40 години през 1990 година до 45 години през 2018 година, демографската обстановка в някогашната Германска демократична република остава проблематична.

От 1991 година популацията на новите райони спадна от 14,6 на 12,6 милиона души, до момента в който в Запада (включително Берлин) то се увеличи от 65,3 милиона до 69,6 милиона.

Динамизмът на градове като Дрезден, Йена или Лайпциг не съумява да прикрие всеобщото изселване и застаряването на населенито, които засягат тези райони. Центровете на градовете оферират тъжната панорама на магазини и блокове за обмен.

В някои градове, като Зул (провинция Тюрингия) или Франкфурт на Одер (провинция Бранденбург) популацията е намаляло с над 30 на 100 за 30 години, което има последици за публичните услуги и инфраструктурата.

Масовата емиграция на младежи към Запада или към чужбина при започване на 90-те докара до спад в раждаемостта в Изтока - феномен, последствията от който ще се усещат няколко десетилетия, съгласно демографите.

Приемането на стотици хиляди бежанци в Германия от 2015 година не беше задоволително за смяна на наклонността, още повече че по-голямата част от тях избраха Западна Германия.

Изтокът, бастион на крайната десница

Създадена през 2013 година, крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " реализира най-високите си резултати в Изтока, където в този момент получава сред 20 и 30 на 100 от гласовете, в съпоставяне със приблизително 10 на 100 в Запада.

През юни се наложи основаването на единен фронт на всички политически обединения, с цел да й бъде попречено да завоюва първия си огромен град, Гьорлиц.

Изтокът, където обичайните партии и някогашната комунистическа левица са в крах, е и люлката на ислямофобското придвижване Пегида, което през последните години събираше всеки понеделник хиляди протестиращи в Дрезден.

Тази обстановка съгласно политолозите е обвързвано с обстоятелството, че доста източногерманци имат чувството, че са " жители втора употреба ". 74 на 100, съгласно последните изследвания, считат, че сред двете елементи на страната се резервират " доста огромни разлики ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР