Три законопроекта - на БСП, “Продължаваме промяната и ДПС -

...
Три законопроекта - на БСП, “Продължаваме промяната и ДПС -
Коментари Харесай

Дата за нови избори няма, но партиите вече ухажват избиратели с по-високи пенсии

Три законопроекта - на Българска социалистическа партия, “Продължаваме смяната ” и Движение за права и свободи - са импортирани в Народното събрание
Политическото наддаване за пенсиите е в ход, въпреки бюджетът за идната година към момента да е мираж, а датата за нови, изключителни избори да не е ясна.

От Българска социалистическа партия, “Продължаваме смяната ” и Движение за права и свободи към този момент вкараха свои оферти в Народното събрание, с цел да се вдигнат приходите на възрастните хора.

Социалистите оферират нови две преизчисления за идната година, които по техни сметки ще костват още 1,8 милиарда лева на бюджета.

Първото е пенсиите, отпуснати до 24 декември 2021 година, да се преизчислят с тежестта на стажа от 1,35. Това те си показват да се случи още от 1 януари.

Причината е, че през декември 2021 година пенсиите бяха преизчислени с по-висока тежест за всяка година застрахователен стаж от 1,35. В началото на предишния месец пък над 900 хиляди пенсии бяха вдигнати с новото модифицирано швейцарско предписание, което регистрира растежа на осигурителния приход или инфлацията за всяка година, само че със остаряла тежест за стаж. Така се оказа, че пенсии, отпуснати през разнообразни години, още веднъж са с разнообразни коефициенти за осигурителния стаж - от 1 до 1,35.

Предложението ще важи за пенсиите, отпуснати до 24 декември 2021 година, тъй като от тази дата работи точно коефициент от 1,35 за всяка година.

В мотивите си социалистите пишат, че “така ще се възвърне равнопоставеността ”. Това решение обаче бе взето от държавното управление на Кирил Петков, в което обществен министър бе Георги Гьоков от Българска социалистическа партия.

От 1 юли пък пенсиите да бъдат преизчислени с осигурителния приход за 2021 година, е другото предложение на социалистите. Този вид също не предлага нарастване за всички.

Кой няма да получи преизчисление на пенсията при този вид?

Независимо за коя година се вземе междинният застрахователен приход, на преизчисление не попадат пенсиите, които не са свързани с трудова активност. Това са обществените за напреднала възраст и неработоспособност, персоналните и тези за особени заслуги. Общият брой е към 60 хиляди.

Без преизчисление ще останат и хората с пенсии за трудова активност, за които не е изчислен самостоятелен коефициент. Това са към 90 хиляди души.

Втората съществена група са пенсионерите, за които няма да е преференциално парите им да се преизчислят с настоящ застрахователен приход. Тук главната група са пенсиите с автентичен размер под минималния.

Без нарастване ще са и тези, чийто размер пенсия е изчислен от по-малък застрахователен приход, само че поради използването върху тях през годините на швейцарското предписание са достигнали суми, които са по-високи от тези след преизчисляване.

В третата група без актуализация ще попаднат пенсионерите, лимитирани от тавана, само че те към този момент са към 1000 души.

Освен това нарастване няма да има и за хората, които са с отпуснати пенсии сред 1 януари и 30 юни 2023 година

Ново “швейцарско предписание ” пък оферират от “Продължаваме смяната ”. То планува от 1 юли пенсиите всяка година да се подвигат с оня от двата индикатора, който е повишен в по-голяма степен - или със 100% от растежа на инфлацията, в случай че тя пораства по-бързо, или със 100% от растежа на осигурителния приход, в случай че той я изпреварва. По същия механизъм пенсиите бяха вдигнати от 1 октомври, само че бе еднократно.

Сегашното “швейцарско предписание ” е %, еднакъв на половината от растежа на инфлацията и на половината от растежа на осигурителния приход за миналата година. За следващата година това означаваше нарастване от 12% на всички пенсии и щеше да коства какъв брой 1,47 милиарда лева

Според хората на Кирил Петков и Асен Василев настоящето швейцарско предписание е уместно за страни, чиито стопански системи към този момент са постигнали висок стадий на развиване и следят относително ниски размери на нарастване на приходите и инфлация.

“Тъй като по настоящото предписание към този момент отпуснатите пенсии са били осъвременявани единствено с 50% от растежа на осигурителния приход, а в някои години правилото даже не се е прилагало (2010, 2011, 2012, 2017, 2018, 2019), се натрупа съществено разминаване и закъснение на по-отдавна отпуснати пенсии по отношение на новите, пишат в претекстовете си депутатите от Политическа партия.

От “Промяната ” обаче не показват какъв брой пари ще трябват за новото швейцарско предписание. В законопроекта им липсва и до какво нарастване на пенсиите ще докара това. Според тях “няма да се отрази на бюджета, тъй като при по-бърз растеж на осигурителния приход приходите от осигурителни вноски ще са по-големи, а при по-бърз растеж на инфлацията ще има повече приходи в държавния бюджет от нея ”.

Движение за права и свободи още веднъж предлага за автентичен стаж да се признават и интервалите на наборна военна работа и тези на отнемане от независимост за репресираните.

Казармата се признава за застрахователен стаж и по настоящето законодателство - влиза при установяване правото на пенсия за застрахователен стаж и възраст в всеобщия случай при трета категория, както и при ранно пенсиониране - с цялостен застрахователен стаж, само че до 1 година преди нужната възраст. Този интервал обаче не се брои тъкмо в случаите, където стажът не стига. Това е хипотезата, съгласно която при непълен стаж човек може да се пенсионира на възраст 66 година и 10 м. (за двата пола, като възрастта пораства всяка година), в случай че има най-малко 15 години автентичен застрахователен стаж. Именно в тези случаи измененията на Движение за права и свободи ще оказват помощ на хората да получат право на пенсия.

Предлагат и допълнение към дефиницията за автентичен стаж от закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица. Идеята е към стажа да се прибавят и интервалите, в които репресираните са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери, места за задържане. Освен това да се регистрира и времето, през което навършилите 16 година са работили, когато са били интернирани, изселвани и заселвани, както и интервалите, в които са били в трудововъзпитателни общежития, лагери и други сходни места.

Движение за права и свободи пресмята, че измененията биха нараснали с 3000 пенсионерите, които излизат в пенсия при тези условия.

Това е към 30% при сегашните 10 000 души годишно. Тези хора получават ниска пенсия, като междинният размер през предходната година е бил 314,50 лева Според сметките им това ще коства на бюджета 7,5 млн. лева

От ГЕРБ не са внесли към момента оферти за промени. В предизборната им стратегия обаче бе залегнало годишно осъвременяване на пенсиите и увеличение на междинния размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст.

ГЕРБ даде обещание да работи за адекватността на пенсиите, несвързани с трудова активност. Те залагаха и на преразглеждане на режима на пенсиониране на така наречен категорийни служащи да се даде опция да се обезпечават и работещите в така наречен стопанска система на платформите.

А самоосигуряващите се непринудено да се обезпечават и в частни схеми против безработица.

В небосвод от 4 година концепциите на ГЕРБ ще вдигнат междинната пенсия до 1000 лева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР