Три участъка от АМ Хемус от девет проверени са без

...
Три участъка от АМ Хемус от девет проверени са без
Коментари Харесай

Шефът на ДНСК: Не съм си представял, че държавата може да е нарушител и то в такива мащаби

Три сектора от Автомагистрала " Хемус " от девет тествани са без всички нужни разрешителни за градеж. Това е открила инспекция на ДНСК, оповестиха през вчерашния ден районният министър Виолета Комитова и икономическият Кирил Петков. Какви тъкмо са нарушаванията - с коментар по тематиката в " Денят стартира " по Българска национална телевизия гостува арх. Влади Калинов, шеф на ДНСК.

За мен пояснение няма, аз в никакъв случай не съм си представял, че страната може да бъде в ролята на извършител и то в такива мащаби, изясни арх. Калинов.

Направихме инспекция по искане на министъра, на градежа на цялата Автомагистрала " Хемус ", на всички сектори. За първи, втори и трети сектор установихме, че има съществуване на устройствени проекти, отчуждаване на терени, позволения за градеж, капиталови планове и строителни бумаги. Четвърти и пети лот имат подробни устройствени проекти, не на всички места завършили процедури по отчуждаване, всеобщо не са завършили процедурите, няма утвърдени капиталови планове позволения за градеж и все пак, на място са открити строително-монтажни работи, които се нуждаят от позволения за градеж. Описали сме в огромни детайлности кое, по какъв начин и за какво.

Ситуацията, която сега се случва, е изключителна. Извънредната обстановка ще изисква изключителни решения.

В случая приказваме за огромни средства, които са вложени там, средствата са напълно държавни, добави арх. Калинов.

На въпроса дали издигнатото до момента на автомагистралата може да се унищожи, той отговори:

Кой е споделил, че не може? Има такава алтернатива - по настоящия закон би трябвало да се унищожи издигнатото. Затова ви споделям, че би трябвало да се вземат изключителни решения.
Ние сме меко сюрпризирани от това, което откриваме на място.

Има два съществени контракта за застраховане на автомагистралата - те са подписани сред АПИ и " Автомагистрали ", като и двете са държавни. Има и контракти с 10-15 други компании за доставка на материали и наем на техника, огромните пари са заложени по тези контракти, изясни още арх. Калинов.

АПИ се води за главен реализатор, по този начин е направено по всички документи, които открихме, фиктивен реализатор би трябвало да са " Автомагистрали ", само че ние не можем до момента тъкмо да установим кой е главният строител.

За незначителност на контракти с подизпълнители изрично сега не мога да приказвам, това е напълно друга част от това, което ДНСК прави, посочи архитектът.

Относно откритите нарушавания при ремонта на язовири, той изясни:

Министърът на стопанската система разпореди на ДНСК инспекция на 10 язовира, които са отремонтирани и следва да бъдат предадени на страната. Направихме незабавна инспекция и установихме, че всичките ремонтни работи са без утвърждение на капиталовите планове и без издаване на позволение за градеж.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР