Три свободно разхождащи се по улиците на Пещера безстопанствени коня

...
Три свободно разхождащи се по улиците на Пещера безстопанствени коня
Коментари Харесай

В Пещера умъртвиха по хуманен начин 3 безстопанствени коня

Три свободно разхождащи се по улиците на Пещера безстопанствени коня без електронен транспондер-чип са били увъртвени по човечен метод от формалния ветеринарен доктор в родопския град и предадени на екарисаж, оповестиха от локалната общинска администрация. Други три коня с чип са били също арестувани по улиците на града, само че са били освободени и върнати назад на притежателите им, откакто те са платили наложените им санкции.

При определяне на безстопанствено пуснати коне по улици, паркове и пътната мрежа на територията на града, животните се улавят и задържат, като се алармира неотложно формалния ветеринарен доктор, обясниха от Община Пещера. При съществуването на идентификационен чип притежателят заплаща санкция от 100 лева за кон и животните се освобождават. При липса на чип обаче конете се умъртвяват на място и се насочват към обект за неутрализиране на странични скотски артикули (екарисаж). Причината е, че за тези животни не може да се откри чия благосъстоятелност са и какво е било здравословното им положение.

Длъжностни лица на общинската администрация в Пещера регулярно правят инспекции за съблюдаване наредбите на общинската Наредбата за организацията и сигурността на придвижването, дисциплината на водачите на транспортни средства и пешеходците на територията на Община Пещера и Наредбата за реда и изискванията за развъждане на животни и птици.

Многократно от началото на 2017 година притежателите на регистрирани селскостопански животни на територията на община Пещера са уведомявани, в това число и на срещи с кмета Николай Зайчев, че ще се правят инспекции за свободното придвижване и паша на селскостопански животни по улици, паркове и пътната мрежа на неидентифицирани животни (коне без инжектиран електронен транспондер-чип, крави, кози и овце без ушни марки).

Действията на Община Пещера по отношение на безстопанствените коне дадоха мотив на шефа на Областната дирекция по сигурност на храните – Пазарджик доктор Петко Митев да я уточни като добър образец за реализирани резултати със съдействието на формалния доктор и полицията и при строго използване на нормите на Закона за ветеринарно-медицинската активност.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР