* Три причини вдигат цените на петрола* Санкциите на САЩ

...
* Три причини вдигат цените на петрола* Санкциите на САЩ
Коментари Харесай

Ще скочи ли петролът до $100 за барел

* Три аргументи подвигат цените на петрола * Санкциите на Съединени американски щати против Иран, проблемите във Венецуела и Либия и съкращаването на износа на Судитска Арабия са опасности за повишаване
 

Три рискови фактора ще оказват мощно въздействие на цената на „ черното злато “ - влизащите в действие от началото на май наказания на Съединени американски щати за продажбите на иранския нефт, военните дейности на враждуващите сили в Либия и задълбочаващта се политическа и икономическа рецесията във Венецуела. Саудитска Арабия продължава да преизпълнява проекта си за понижаване на производството. Представители на Русия настояват, че през юни страната може да усили износа. Благоприятна наклонност е повишаването на запасите от нефт в Съединени американски щати, както и увеличаващият се експорт на американски нефт. Но анализатори показват, че като цяло запасите от недопечен нефт в света са намалели. Всичките тези фактори ще въздействат спорно на пазарите на нефт и ще затрудняват прецизните прогнози за размерите и цените на горивото.

-------------

От 2 май Съединените щати спряха временните освобождавания, които позволяваха на осем страни да купуват нефт от Иран без опасност от наказания. Това са Индия, Китай, Тайван, Турция, Южна Корея, Япония, както и две държави-членки на Европейски Съюз - Гърция и Италия. " Решението на президента Доналд Тръмп има за цел да понижи износа на нефт от Иран до нула и по този метод да лиши режима от главния източник на приходи ", се споделя в изказване на Белия дом, оповестено на 22 април. Така администрацията на Тръмп и нейните съдружници ще усилят икономическия напън върху Техеран. Белият дом е уверен, че " дестабилизиращите действия " на Иран заплашват Съединените щати, неговите сътрудници и сигурността в Близкия изток.

Това решение на Вашингтон провокира напрежение на петролните пазари и прогнози, че от сегашната висока спрямо предходната година цена на барел нефт Бренд може през идващите месеци да се усили до 80 и даже до 100 $ за барел. Прогнозата за тази година е приблизително 70 $ за барал, само че черното злато сигурно ще нарастне през лятото, предвижда Merrill Lynch. Управляващият шеф " Гранични пазари " Хутан Язари счита, че пазарът на черното злато през идните месеци ще се свие и това ще докара до повишаване на цената. Основание за това дават прогнозите, че производството на страните производители от ОПЕК ще свият добива си с 1,8 милиона барела дневно на година база спрямо 2018 година и това ще провокира недостиг, изключително през летния сезон. " По-рано тази година намалихме позициите си за нефтохимическите компании и преразгледахме надолу упованията си за много компании, като фокусът ни беше съответно върху APPC и SAFCO ", сподели Язари.

В. „ Уолстрийт джърнал “ заяви, че американският пезидент Доналд Тръмп, който даде обещание да беседва с генералния секретар на ОПЕК или с министъра на петрола на Судитска Арабия, с цел да ги убеждава да не се редуцира производството на суравината и да не усилват цената, не е извършил обещанието си. Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо и министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих не разговаряха с Тръмп. Американският президент не е обсъждал спада на цените на петрола с краля на Саудитска Арабия, Мохамед ибн Салман, споделят саудитските управляващи. Венецуелският петролен министър Мануел Кеведо, който в този момент е ръководител на ОПЕК, също сподели, че не е имало договаряния сред Тръмп и картела.

Миксът от сигнали – мощният отчет за дейната работна мощ в Съединени американски щати, глобите против Иран и Венецуела, както и спомагателното редуциране на производството от страните на ОПЕК, стартира да подвига цената. Най-голямата ценова смяна обаче пристигна поради новините от Либия, където започнаха военни дейности към Триполи. " Намаляването на производството от ОПЕК и глобите на Съединени американски щати против Иран и Венецуела оказват въздействие още от началото на годината ", разяснява Хюсеин Сайед, пазарен пълководец в FXTM. Но съгласно специалистите, последната смяна в цената идва от бойните дейности в Либия, които съществено заплашват износа на нефт от страната. Картелът на страните-производителки на нефт - ОПЕК, още веднъж понижи производството си – към този момент обичайната тактика за повдигане на цената на суровината.

Към ОПЕК се причисли за следващ път и Русия, която предходната година доближи рекорден експорт на нефт от 11.16 млн. барела дневно. Сега всички страни общо ще понижат производството си с 1.2 млн. барела дневно. Балансът на цената сега се държи от Съединени американски щати, които през март тази година доближиха международен връх във връзка с произвеждане с 12.2 млн. барела дневно, като част от суровината се изнася в чужбина.

Въпреки напъните на Съединени американски щати да сведат износа на ирански нефт до нулата, доста анализатори чакат известно количество от „ черното злато “ въпреки всичко да продължи да излиза от страната. „ Общо сред 400 хиляди и 500 хиляди барела на ден недопечен нефт и кондензат ще продължат да бъдат изнасяни “, заяви консултантската компания в региона на енергетиката FGE. Това е спад по отношение на към 1 млн. барела на ден сега. Китай, която е най-големият покупател на ирански нефт, тази седмица публично изрази недоволството си пред Съединени американски щати поради едностранните им наказания против Иран.

На 13 май цените на петролните фючърси са разнопосочни,  тъй като вложителите и търговците се тормозят от вероятностите за световния стопански напредък на фона на навлизането в задънена улица на китайско-американските търговски договаряния.

Фючърсите на WTI бяха на стойност 61.58 $ за барел, което е спад от 9 цента, или с 0.2% по отношение на последната договорка от петък. Междувременно фючърсите на недопечен нефт от сорта Brent се покачиха до 70.73 $ за барел, което е с 11 цента, или с 0.2%, от последното им затваряне.

Търговският спор сред двете водещи международни стопански системи набъбна в петък, откакто Съединени американски щати вкараха по-високи вносни цени за китайски артикули на стойност 200 милиарда $, откакто президентът Доналд Тръмп съобщи, че Пекин " счупи договорката ", като се е отказал от предходни задължения, поети през предходните месеци на договаряния.

Двете страни се оказаха в задънена улица предходната седмица, откакто Вашингтон изиска обещания от Пекин за съответни промени в китайското законодателство, от отговорът беше, че няма да погълне никакви „ горчиви плодове ", които да навредят на ползите му.

Съединени американски щати и Китай дружно съставляват 34% от международното ползване на нефт през първото тримесечие на 2019 година, демонстрират данни на Международната организация по енергетика (IEA).

" Търговската война сред Съединени американски щати и Китай ще нарасне, което ще ограничи повишението на цените ", сподели за „ Ройтерс " Абхишек Кумар, началник на отдел " Анализ " в Interfax Energy в Лондон.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР