Три месеца след като бе назначен за председател на Турската

...
Три месеца след като бе назначен за председател на Турската
Коментари Харесай

Ердоган уволни шефа на централната банка

Три месеца откакто бе назначен за ръководител на Турската централна банка, Наджи Агбал загуби поста си. Той бе уволнен изненадващо на 20 март (събота) от президента Реджеп Ердоган и бе сменен от академични професор, лобиращ за по-ниски лихви. Промяната идва два дни откакто уважаваният някогашен финансов министър на Турция пожъна аплодисментите на пазарните играчи за смелото си решение да увеличи с цели 200 базови пункта главната рента на страната - от 17% на 19%, с цел да охлади инфлацията и да поддържа турската лира. 

" Това е в действителност идиотско решение на Ердоган и пазарите сигурно ще изразят мнението си на 22 март - евентуално с грозна реакция ", разяснява Тимъти Аш - анализатор в един от най-големите европейски парични мениджъри " БлуБей асет мениджмънт ". 

Откакто встъпи в служба през ноември, Агбал усили " на порции " главната рента на страната - с общо 875 базови пункта - до 19% на 18 март. Това оказа помощ на лирата да се съвземе, тъй като вложителите съзряха първите признаци за връщане към по-ортодоксална порична политика, каквато даде обещание Агбал когато пое поста. И влезе в остро несъгласие с Ердоган и убеждението му, че високите лихвени проценти по-скоро провокират, а не лекуват инфлационното нахлуване. Турският президент упорства заемите да останат евтини, с цел да поддържат икономическия напредък. С което " напомпа " двуцифрена инфлация през последните три години и принуди задграничните вложители да стартират да странят от турските активи. 

Ердоган подмени Агбал с Шахап Кавджиоглу - малко прочут професор по банкови науки и някогашен народен представител на ръководещата Партия на справедливостта и развиването. Кавджиоглу написа в собствен коментар в ислямския вестник " Йени Шафак "   през предишния месец, че " нарастванията на лихвените проценти ще доведат косвено до растеж на инфлацията ". 

Смяната евентуално ще попари очакванията на вложителите, че банката ще извоюва независимостта си от Ердоган. Турската лира е поскъпнала с съвсем 18% откогато Агбал оглави централната банка и даде обещание да възвърне доверието в нея. Неговото премахване покачва риска от нова валутна рецесия в Турция. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР