Три месеца преди овъглените останки на 22-годишния син на Фатма

...
Три месеца преди овъглените останки на 22-годишния син на Фатма
Коментари Харесай

Войната на наркобандите в Марсилия: Жертвите са все по-млади, калашников е все по-евтин

Три месеца преди овъглените остатъци на 22-годишния наследник на Фатма Халди, Реда, да бъдат открити в изгоряла кола в провинцията покрай Марсилия, той й споделил нещо, което тя в никакъв случай няма да не помни.

„ За страдание съм в капан на този свят. Единственият излаз е затвор или гибел “

Той беше погубен дружно с други двама мъже една вечер през декември 2020 година,в един от най-бруталните епизоди на войната сред наркобанди, въоръжени с Калашников, и боерещи се за надзор над третия френски град.

Това, което е останало от 20-годишния Брахим Кесачи, е открито до Реда Халди, като и двамата са едвам разпознаваеми. Мъртвото тяло на третия мъж беше снимано, а ужасяващото видео бе изпратено на шокирания му татко.

През идващите две години най-малко още 70 млади мъже, доста от които даже не са приключили учебно заведение,  починаха в поредност от стрелби „ око за око “. Жертви стават и почтени минувачи, като най-скорошния случай 63-годишен пенсионер беше погубен, до момента в който играе карти.

Миналата седмица Фатма Халди и Уасила Бенхамди, майката на Брахим, се причислиха към безмълвен марш през центъра на Марсилия, с цел да скърбят за една от най-младите жертви на войната за земя – 16-годишно момче на име Каис, убито преди няколко седмици пред Чез Хамза – снек бар на няколко крачки от Vieux Port – картинно място, което е известно измежду туристите.

Посланието на протестиращите, множеството от които дами, беше ясно: убийствата би трябвало да спрат

Няколко часа по-късно те получиха отговор от бандите: още един мъж беше убит, с което броят на жертвите тази година доближи 18 и е на път да надмине върха от 32 убити през цялата 2022 година

Марсилия, която изигра основна роля в полицейския трилър „ Френската връзка “ от 1971 година и неговото продължение от 1975 година, от дълго време се свързва с проведената престъпност. В наши дни действието е концентрирано измежду бруталните блокове-кули в северната част на града, доста от които са издигнати през 60-те и 70-те години на предишния век, с цел да приютят хора, избягали от войната на Франция в Алжир. А казусът се задълбочава.

Преди да бъде затворена от полицията, една точка за търговия на опиати, наоколо до едната кула, привлеча 1000 клиенти и печели €80 000 дневно. Наричана от пресата „ супермаркетът за опиати на Марсилия “, тя се намираше в Ла Кастелан, северен квартал, прочул се с името на Зинедин Зидан – някогашният френски футболист, който завоюва Шампионската лига като управител на Реал Мадрид, е израснал в прилежащ блок.

Статистиката с огромния брой жертви се появи в свидетелски показания по време на процеса против 10 хипотетични членове на бандата, който стартира предходната седмица в близкия Екс ан Прованс. Сред редица закононарушения, свързани с опиати, те са упрекнати, че са преследвали противник с кола по автомагистралата през февруари 2017 година, а откакто автомобилът му се е обърнал, са го простреляли. Колата му също беше подпалена с тялото му вътре – в това, което е известно измежду незаконните групи като „ барбекю “.

„ Тук измежду част от популацията постоянно е съществувала мафиотска просвета “, споделя Еди Сид, локален профсъюзен представител на полицията, който е израснал в северните покрайнини, пред The Times

„ Вендета и омерта – законът за мълчанието – са същински проблем за нас. Често убийците и жертвите се познават. Те са израснали дружно, ходели са дружно на учебно заведение. Убийците или обвинените убийци от време на време даже отиват на погребенията. “

През последните няколко години обаче броят на смъртните случаи нараства, до момента в който убийците и жертвите стават все по-млади

„ Преди няколко години момчетата, участващи в бандите, бяха към 30-годишни. Сега те са на към 20, което ги кара да работят доста по-бързо, без първо да мислят за това “, изяснява Сид.

Подобно принуждение, прибавя той, е в допълнение подхранвано от внезапното намаляване на цените на оръжията след експлоадирането на войната в Украйна. Тъй като по-сложни западни оръжия бяха изпратени до страната, ненужните ресурси от по-стари оръжия откриха своя път до Франция.

Калашников, който преди струваше 500 евро, в този момент може да се купи на черния пазар за 300 до 350 евро

„ Срещу това, което преди плащахте за Калашников, в този момент получавате револвера плюс два пълнителя “, споделя той.

Степента на това, против което се изправя полицията, става ясна по време на обиколка из северните покрайнини: наблюдаващите от бандите, известни като guetteurs, седят на дървени столове по пътищата за достъп, които водят до парцелите. Те популяризират опцията за работа за тях и наблюдават за полиция.

Сред графитите върху бетонна стена във Frais Vallon, един от по-мрачните квартали, някой е нарисувал „ кафе “ – явна отпратка към кафенетата за продажба на опиати в Амстердам – и „ 10h/00h “, с цел да уточни работното време, дружно с стрелка, сочеща посоката.

Сделката в La Castellane, която е част от правосъдния развой, от дълго време затвори магазина, а кулата, покрай която Зидан е израснал, е разрушена като част от политиката за разтрошаване на общностите на по-малки, по-управляеми единици. Успехът е стеснен: локалните са загради входа му с колички за извършване на покупки, трансформирайки го в неразрешена зона.

„ Онзи ден погледнах фотография от началното учебно заведение и се оказа, че доста мои някогашни съученици в пандиза за разпространяване на опиати “, споделя пред The Times Амине Кесачи, 19-годишният наследник на Бенхамди.

„ Всичко стартира доста рано, когато децата са единствено на 10 или 11. Дилър дава на едно от тях 10 евро, с цел да донесе бутилка вода и когато се връща, му споделя да резервира рестото и споделя: „ Следващия път, когато работиш за мен ще получиш повече. От този миг нататък те последователно се увличат и се придвижват нагоре в редиците. Шефовете им в това време седят какво се случва от отдалечен Дубай или Северна Африка. “

Самият Кесачи следва доста друг курс: в този момент учи право в университета в Марсилия и управлява Conscience – локална благотворителна организация, която има за цел да се оправи с изискванията, които карат момчетата да влизат в бандите. Той я основава през лятото на 2020 година, когато е о

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР