Три години след първия си протест за по-достойни заплати и

...
Три години след първия си протест за по-достойни заплати и
Коментари Харесай

Три години по-късно: Медицински сестри напомнят за исканията си пред МЗ

Три години след първия си митинг за по-достойни заплати и условия на труд, на 1 март медицински сестри още веднъж излязоха пред Министерството на здравеопазването, с цел да припомнят за настояванията си. Протестът се провежда от Синдиката на медицинските експерти в България, който се роди от протестното придвижване на сестрите с водач Мая Илиева.

Протестите на медицинските сестри, които започнаха на 1 март 2019, минаха през разнообразни форми и реализираха частични триумфи, като на някои места бе доближат най-малко минимумът на възнаграждение, заложен в груповия трудов контракт или съществена заплата към 900-950 лева Все още, обаче, тук-там заплатите остават под този предел, а ножицата във възнагражденията голяма, макар обещанията на управляващите това да се промени и да бъдат заложени механизми за по-справедливо систематизиране на парите за труд в лечебните заведения. Проблемът с изискванията на труд и претоварването на все по-дефицитните фрагменти като сестри, акушерки и лаборанти, продължава да се задълбочава.

" Голяма част от медицинските експерти в страната са на съществени заплати с 50 лв. над минималната работна заплата. Категорично считаме, че това е подигравка с труда на хората, с образованието и компетенциите, които имат и с грижите за хората, които поставят ", съобщи във вторник Мая Илиева по време на митинга.

Тя уточни, че по време на пандемията една здравна сестра е обслужвала по 50 пациенти, което е физически невероятно. " Да не споделяме, че това автоматизирано може да ни трансформира в убийци при наша волна или неволна неточност, при наше деяние или безучастие ", разяснява Илиева.

Тя уточни, че сътрудниците ѝ са принудени да работят в тежки условия и да работят изключително, с цел да си докарват повече средства.

" По време на пандемията бяха неразрешени и отпуските. Много от сътрудниците живееха в лечебните заведения. Някои си докараха разнообразни болести, а други изгубиха живота си. Затова през днешния ден сме тук. Малко да помълчим за тези хора, които напуснаха системата по един или различен метод. Едни в никакъв случай няма да се върнат, други я напуснаха, тъй като се отчаяха от неглижирането на нашите проблеми ", съобщи Илиева.

По думите ѝ съсловието умира и за 4 години се е стопило с още 4 000 медицински сестри. По данни на Асоциацията на експертите по здравни грижи практикуващите у нас медицинските сестри са 19 800, а би трябвало да са 50 000.

" Една специалност си отива ", разяснява Илиева.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР