Три европейски страни са заплашени от валутна криза през 2023

...
Три европейски страни са заплашени от валутна криза през 2023
Коментари Харесай

Има ли риск от валутна криза в Европа?

Три европейски страни са застрашени от валутна рецесия през 2023 година, предвиждат специалисти на японската финансова компания " Номура холдингс " (Nomura holdings), представени от италианското профилирано издание " Мъни ",  осведоми Българска телеграфна агенция.

И трите са отвън еврозоната, изложени са на риск от срив на националната им валута и са изправени пред неприятната вероятност да се причислят към няколко други страни по света, чиято парична единица е на ръба на колапса.

Заради все по-големите данъчни провокации, произлизащи от външни фактори, даже Старият континент няма да бъде " ваксиниран " от срив на валутните курсове, сочат от " Номура холдингс ". А това би бил спомагателен фактор на финансова неустойчивост през идната година, за която към този момент се планува криза.

Кои са застрашените европейските страни?

Чехия, Румъния и Унгария са застрашени от рецесия на валутните курсове през идната година, считат специалистите от " Номура холдингс ". Това предизвестие се основава на разбор на осем индикатори, измежду които покритието на валутните запаси върху вноса, действителните краткосрочни лихви, както и данъчната политика и салдото по настоящата сметка, съгласно показателя Damocles на " Номура ". Той прави оценка уязвимостта към валутна рецесия на 32 нововъзникващи пазари.

Унгарският форинт е измежду валутите на нововъзникващите пазари с най-лошо показване тази година след прекъсването на европейското финансиране  за възобновяване на стопанската система. Валутите на Румъния и Чехия - леята и кроната - също не са в цветущо състояние, откакто са се намалили с над 8 на 100 по отношение на $.

Степента на накърнимост на валутите на нововъзникващите пазари е на най-високото си ниво от над 20 години и съставлява " заплашително предизвестие " за възходящи опасности от все по-голям мащаб, написа италианското издание.

Не бива да се не помни, че валутните пазари бяха разтърсени от съществени разтърсвания през 2022 година, а в някои страни комбинацията от геополитически напън и неверни стъпки на централните банки хвърли валутите в " смъртоносна серпантина ".

Силният $ принуди доста вложители да прибегнат към американската валута като леговище след поредност от геополитически и макроикономически разтърсвания, а това се се отрази негативно на доста валути на нововъзникващите пазари.

Основните производители на нефт и страните, чиито централни банки уверено покачиха лихвите, като цяло се оправят по-добре, само че цената на валутите в доста страни се сринаха трагично по отношение на $.

Сериозно застрашени остават Египет, Шри Ланка, Турция и Пакистан, настояват в отчет двама анализатори на японската финансова компания.

Трите валути с най-лоши резултати през 2022 година

Наскоро Стив Ханке, професор по приложна стопанска система в университета " Джонс Хопкинс " разгласява лист с най-лошо представилите се валути през годината, в която на трето място се подрежда ганайското седи, се показва в разбор на Си Ен Би Си. Проблемите на Гана включват по-високи разноски за живот и непостижимо дългово задължение, които накараха държавното управление да се обърне за помощ към Международния валутен фонд.

Сривът на седито въпреки всичко му отрежда единствено трето място измежду валутите в най-лошо положение.

На второ място е кубинското песо, което се е поевтиняло с 56,36 на 100 по отношение на $ и отстъпва в тази отрицателна ранглиста само на зимбабвийския $, който е изгубил изумителните 76,74 на 100 от цената си по отношение на американския $ от януари до момента. Както Зимбабве, по този начин и Куба страдат от невероятни нива на инфлацията.

Инфлацията в африканската страна е достигнала 268 на 100 на годишна основа през октомври, съгласно националната статистическа организация " ЗимСтат " (ZimStat), само че Ханке я прави оценка на 417 на 100. Подобно на Гана, управляващите в Зимбабве се пробваха да поддържат националната валута и да се оправят с инфлацията, премахвайки заплащанията в локални долари.

Много високата инфлация е централен проблем и в Куба, като моделът на Ханке пресмята нарастване на потребителските цени там със 166 на 100 на годишна база.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР