Три дни преди края на кампанията в открит сблъсък на

...
Три дни преди края на кампанията в открит сблъсък на
Коментари Харесай

Предизборен дебат в ефира на bTV: Битката за София

Три дни преди края на акцията в открит конфликт на хрумвания и вероятни решения влязоха претендентите за кметския стол на София. Един против различен застанаха Ваня Григорова - претендент на " Българска социалистическа партия за България ", Деян Николов - претендент на " Възраждане ", Вили Лилков - претендент на Местна коалиция КОД; Ивайло Вълчев - претендент на " ИТН ".

Очаква се изборната интензивност да е към 41%

Дебатите са извършени по регламента на bTV, който са получили всички поканени претенденти. Поканени бяха всички номинирани от парламентарно показаните партии и тези с най-големи шансове по отношение на социологията на „ Алфа Рисърч “. На нашата покана не се отзоваха претендентите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Най-големите проблеми на града съгласно софиянци

В поредност от специфични анкети btvnovnite.bg демонстрира кое е значимото за твоя град

Автомобилният трафик, тапите и местата за паркиране

„ Категорично София е задръстена. На първо място трябват мощни вложения в градския превоз, които да доведат до там, че хората да се убедят, че за тях е по-удобно да употребяват градския превоз, в сравнение с колите си. Това значи развиване на метрото като гръбнак на цялата транспортна система и основаване на довеждащ превоз до кварталите. Столична община има толкоз висока капиталова стратегия, че не я извършва даже през годините. Средното осъществяване е към 70-75% годишно, което значи, че има голям неизползван запас “, изясни Вили Лилков .

„ Задръстването в София е разследване на доста други проблеми. Безспорно би трябвало да се усъвършенства градският превоз и да се синхронизират обособените линии. Трябва да се подобрят и изискванията на труд и заплащането на заетите в градския превоз, защото сега в автотранспорта имаме минус 15% водачи. Довеждащ превоз към този момент има, само че няма кой да го кара. Между 50 и 60% от капиталовата стратегия на София съумява да се реализира “, съобщи Ваня Григорова .

„ Това не е тъкмо по този начин. За последната година осъществяването на финансовата стратегия е тъкмо 70%. Голяма част от средствата не се усвояват и не съумяват това, което са възнамерявали, да го изпълнят като планове и това е реалност. По отношение на трафика преди всичко имаме да довършим Южната дъга. Това е огромен план, който е значимо да бъде изпълнен. Оттам нататък в необятния център и по крайните квартали би трябвало да стартираме нападателно създаване на кръстовища на две равнища, с цел да може трафикът да се разминава, което ще помогне извънредно доста на тапите “, сподели от своя страна Деян Николов .

„ Техническите решения мисля, че са идентични във вижданията на всички ни. Няма изолирани проблеми, всичко е обвързвано. Трафикът е обвързван и с неналичието на една централна система за интелигентно ръководство на превоза. С неналичието на паркоместа, с неналичието на основани благоприятни условия хората да стигнат до там, докъдето са тръгнали, без да има потребност да употребяват персоналния си автомобил. Преди да приказваме за принуда, по отношение на водачите, би трябвало да им дадем всички тези благоприятни условия като периферни паркинги, които в случай че ги има, стоят повече празни “, сподели Ивайло Вълчев .

Според Деян Николов не би трябвало да има възбрана за влизането на остарели коли в центъра на София, тъй като тя е дискриминационна. Според Вили Лилков е необходим сериозен математически модел, който да покаже целесъобразността на тази възбрана. Според Ваня Григорова тази мярка също е дискриминационна по отношение на хората, които не могат да си купят нови коли.

Проблемът с презастрояването

„ Основният проблем с презастрояването може да се реши, като има положително обмисляне. Няма по какъв начин да няма презастрояване, когато преди този момент не е построена обществената инфраструктура. Именно по тази причина хората, които дълги години бяха част от ръководството на Столична община, реагират толкоз бурно. Те са повода за това да има такова презастрояване. Трябва да се понижи „ уплътняването “ в южните региони и да стартира да се строи в северния регион “, на мнение е Ваня Григорова.

„ Отново Ваня Григорова демонстрира непознаване на казуса, тъй като презастрояването се дължи на Закона за устройство и застрояване на Столична община, който се приема от Народното събрание по предложение на Министерския съвет. Към него има една част – коефициенти на застрояване, която е утвърдена от Народното събрание. Когато стана кмет, ще желая от Народното събрание смяна на закона по посока понижаване на тези коефициенти, които разрешават по-високата компактност за южните територии и ще пренасоча общинските вложения към северните територии “, изясни Вили Лилков.

Кандидатите за кмет на София отговаряха на въпроси по най-сериозните проблеми в града в експресно районно изследване на " Алфа Рисърч ", извършено измежду 800 души имащи право на глас в София по поръчка на bTV в интервала 21-24 октомври по методите на пряко-лично изявление по домовете с таблети и посредством телефонно изявление.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР