Третокласният път Белица-Загражден да се завърши до септември тази година

...
Третокласният път Белица-Загражден да се завърши до септември тази година
Коментари Харесай

МРРБ обеща пътят Белица-Загражден да е готов до септември

Третокласният път Белица-Загражден да се приключи до септември тази година – за това пое ангажимент министърът на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов. Има два разновидността за него – или договорът с „ ИСА 2000 “ да бъде анексиран, или в незабавен порядък да се разпореди нова социална поръчка, акцентира той в отговор на въпрос, заложен му от народния представител Зарко Маринов (Демократична България-Обединение “).

Фирма „ ИСА 2000 “ имаше контракт от 2018 година с Агенция „ Пътна инфраструктура “ за този обект, като строително-монтажните работи започнаха през 2020 година. Впоследствие обаче те бяха спрени, поради влезнали нови условия за осъществяване на пътните настилки с смяна в Наредбата за планиране на пътищата.

На сектора е положена трошено-каменна настилка, построени са укрепителни уреди, тръбни водостоци, обрушени са скатове. Останало е полагането на асфалтова настилка, хоризонтална маркировка, ремонт на мостови уреди, монтиране на пътни знаци и ограничаващи системи.

„ В проекто-програмата за ремонт на пътища в област Пловдив за 2022 година на Агенция " Пътна инфраструктура " не е планувано строителство на тази пътна права “, разяснява Маринов.

Неговото запитване е дали ще бъде предоставено довършването на строителството на път ІІІ-8611 Белица - Загражден от км 10+430 до км 18+000 на територията на област Пловдив, по кое време ще бъде предоставено и планувани ли са средства за това в проектобюджета на АПИ за 2022 година
Гроздан Караджов даде обещание: Започваме действителна работа по тунела Шипка
Не единствено не стопираме тунела под връх Шипка, само че мога да ви оповестя, че започваме действителната работа по неговото създаване. Днес получихме уст...
Прочети повече
„ Обектът е заложен в капиталовата стратегия " Ново строителство " на Агенция " Пътна инфраструктура " за 2021 година и за 2022 година Това е временен план, по тази причина не го намирате в тези нови оферти за съществени и настоящи поправки. АПИ възнамерява привършване на строителните действия на сектора през топлия сезон от тази година. Тоест, септември 2022 година. Изпълнените досега строителни работи са до равнище пътна основа. Предстои ремонтът на мостовите уреди, главно осъществяване на асфалтовите настилки, непрекъсната организация на придвижването и съпътстващите довършителни работи. В хода на осъществяването на контракта породи нужда от осъществяване на СМР, които не са планувани в цената на контракта, заради спецификата на планинския терен, другите геоморфологични особености на съществуващите скални откоси и други механически условия. Поради това бе належащо реализирането на спомагателни действия, които изискват и спомагателен финансов запас, който надвишава цената на контракта “, споделя в отговора си министър Караджов.

По думите му планът за довеждане докрай на правата е усъвършенстван.  

„ На 12-ти октомври предходната година в АПИ, за жалост, е постъпило предложение от страна на изпълнителя на строително-монтажните работи " ИСА 2000 " ЕООД за преустановяване на контракта, поради което Агенцията преглежда законоустановените благоприятни условия за възлагане на социална поръчка и/или в допълнение възлагане на контракта за строителство за дотъкмяване на сектора в най-кратки периоди. Поради обстоятелството, че финансовият запас по контракта с сегашния реализатор е привършен и не е допустимо да се покрие значителното довеждане докрай на обекта в цялостен размер “, добавя той.

Малко по-късно в дупликата си Караджов прецизира, че търсят в незабавен порядък опция или да се анексира този контракт с „ ИСА 2000 “, или да се разгласи доста незабавно друга поръчка за довършването на пътя в границите на тази година.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР