Трети ден една от централните теми в българските медии е

...
Трети ден една от централните теми в българските медии е
Коментари Харесай

Видеозаписи разкриват: Бит ли е репортерът Димитър Върбанов

Трети ден една от централните тематики в българските медии е похищението над репортера на " Господари на ефира " Димитър Върбанов в склад за хранителни артикули във Велико Търново в сряда вечерта. Случаят провокира реакцията на премиера Бойко Борисов от Ню Йорк, който в четвъртък " разпореди " причинителите да бъдат арестувани и против тях да бъде стоварена " цялата суровост на закона ".

Няколко часа по-късно Районната прокуратура във Велико Търново упрекна двама души в причиняване на лека телесна щета по хулигански подбуди на Върбанов и ги задържа за 72 часа, до момента в който съдът прегледа настояването за непрекъснатия им арест. Кадри от охранителните камери във въпросния склад демонстрират по-различна позиция. На тях се вижда по какъв начин двама мъже избутват репортера до вратата на склада, отварят я, след което го добутват на открито и я затварят след него.

Камера, ситуирана от външната страна на вратата, демонстрира по какъв начин Върбанов самичък пада на земята, след което оператор от екипа му стартира да го снима. Репортерът остава на земята за известно време, подпрян на лакът и приказва пред камерата на сътрудника си. Впоследствие той ляга по тил, а операторът му звъни по телефона.

Накрая на мястото идват двама служители на реда. В този миг Върбанов продължава да лежи по тил, държейки се с дясната ръка за лицето. Униформените му оказват помощ да стане, след което, олюлявайки се и куцайки с единия крайник, журналистът отива до близка скамейка и сяда, давайки тип, че физическото му положение не е положително.

Първа за случая заяви Нова телевизия в централната си емисия в сряда, представяйки го като " нахлуване над публицист ". Уточнено бе и, че пострадалият е освидетелстван и признат в болница " с пострадвания по ръцете и с комоцио ". Новината незабавно бе публикувана от останалите медии, доста от които отразиха случая като " побой ".

Двамата мъже, избутали Върбанов от склада, незабавно са открити и заведени в локалната полиция, където са им снети пояснения и са освободени. Прокуратурата образува досъдебно произвеждане, чийто ход претърпя бързо развиване след включването на премиера по тематиката от общото заседание на Организация на обединените нации.

" Разговарях с (Христо) Терзийски - шефа на полицията... Дал съм им час и половина период да ми рапортуват задържани, арестувани, надлежно - пазачи ли са, какви са, надлежно побойниците и с цялата суровост на закона да бъдат осъдени. Така че, уповавам се и прокурорите по-късно бързо да издигнат обвиняване. Разбира се, по всички правила на наказателния закон. Това е неприемливо, знаете, аз единствено за кимване или за намек депутати махам от парламентарната група. Към публицист такова нещо не може да се толерира. Не единствено да се толерира - просто би трябвало да сме извънредно непримирими, нетърпими към такива действия - да се знае, че като пипнеш публицист, това следва ", бяха думите на Борисов пред публицисти в българските медии в Ню Йорк.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР