Трети български културен клуб в Северна Македония няма да бъде

...
Трети български културен клуб в Северна Македония няма да бъде
Коментари Харесай

Трети български културен клуб в Северна Македония няма да бъде регистриран

Трети български културен клуб в Северна Македония няма да бъде регистриран. Причината е определеното име - “Цар Фердинанд ”.

Това стана ясно, откакто особено основана комисия реши, че името е спорно за обществеността в югозападната ни съседка. Има възможност същото решение да бъде взето и за останалите ни два клуба - “Цар Борис Трети ” и “Иван Михайлов ”.



Мариан Николовски е един от македонските българи в град Богданци в Република Северна Македония. Той е от хората, които желаят да основат трети български културен клуб в югозападната ни съседка под наименованието " Цар Фердинанд ".



Мариан и останалите членове на нерегистрираното към момента съдружие " Цар Фердинанд " ще търсят правата си в съда. А в случай че и там получат отвод, са решени да продължат по-далеч.

Специално основаната Комисия за приложимост на историческите имена, която е консултативен орган към Министерството на правораздаването, предложи клуб с името " Цар Фердинанд " да не се записва.

Тезата за цар Фердинанд, възприета от комисията в Скопие, съгласно българските историци, е неуместна.

" Лично аз не съчувствува на цар Фердинанд, защото решенията, които той взема и които загробиха България, са взети по негово предпочитание, а не под непознат напън, за разлика от сина му цар Борис, който просто е притиснат от интернационалната конюнктура. Но това, което приказват, са нелепости, несъмнено. Това значи все едно Българската войска да отиде в Пазарджик и да почне да тероризира популацията в Пазарджик. Просто няма такова нещо ", счита професор Иван Илчев, член на Съвместната историческа комисия.

Въпросът за клубовете въобще не опира до имената им, признават специалисти. Нещо повече - промени в Закона за сдруженията и фондациите в югозападната ни съседка плануват всички сдружения, които носят имената на лица, свързани в предишното с непоносимост, назадничавост и други да се преименуват в период от три месеца.

Имената на всички български клубове, съгласно вносителите на измененията в закона, попадат в тази категория.

Българите там считат, че отводът от регистрация е нарушаване на правата им.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР