Третата проверка за незаконни обекти на южния плаж в курорта

...
Третата проверка за незаконни обекти на южния плаж в курорта
Коментари Харесай

Трета проверка на плажа в Слънчев бряг e в полза на петте мола


Третата инспекция за противозаконни обекти на южния плаж в курорта Слънчев бряг откри е открила, че петте заведения – The One, La Cubanita, Cacao beach, Del Mar и Bedroom са законни. Това излиза наяве от известие на Министерството на туризма.

Петте нощни заведения изправиха един против различен министрите на туризма Николина Ангелкова и на районното развиване Николай Нанков против вицепремиера по икономическата политика Валери Симеонов. Първите двама настояват, че обектите са законни, до момента в който третият счита противоположното. Спорът би трябвало да се реши от прокуратурата, която досега не се е произнесла по случая. Главният прокурор беше сезиран от Симеонов.

Първата инспекция разпоредена от Симеонов на ДНСК откри, че петте преместваеми " мола ", както ги назовава той, са противозаконни – построени са на плажа без никакви строителни бумаги и не дават отговор на условията на Закона за устройство на територията (ЗУТ) за преместваеми обекти.

Ангелкова и Нанков поддържат противоположната теза. Според тях обектите са законни, тъй като дават отговор на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който е специфичен във връзка с тях. Двамата изобщо не разясняват условията в Закон за устройство на територията във връзка с преместваемите обекти.

Единственият миг, по който няма спор сред тримата е, че обектите са сложени със заповед на министъра на туризма по утвърдена от нея скица за разполагане на преместваеми уреди на плажа " Слънчев бряг-юг ".

Втората инспекция, направена при започване на юни по заповед на министър Нанков, откри, че петте заведения на плажа са изрядни.

Сега третата ревизия удостоверява тези констатации. Проверката този път е направена по обща заповед на министрите Ангелкова и Нанков в интервала 25 – 26 юни. Тя е осъществена от специалисти от Министерството на туризма и Дирекция за народен строителен надзор (ДНСК).

Резултатите от нея демонстрират, че има ситуирани 20 уреди върху южния плаж в Слънчев бряг без да са планувани с утвърдената от Ангелкова скица. За тях не са издавани и позволения за слагане от основния проектант на община Несебър, по информация на присъстващите чиновници на общината.

Сред обектите, които са ситуирани без нужните утвърждения са лампи, паркинги, навеси, бариери, волейболно игрище, трибуни, детски пясъчник, алея за транспортна връзка и други, е посочено в известието на Министерството на туризма.

Всички уреди, които не са включени в утвърдената скица от министъра на туризма и са сложени без позволение на основния проектант би трябвало да бъдат отстранени. За задачата ще бъде сезиран кмета на Несебър, който би трябвало да издаде заповеди за премахването им, според Закон за устройство на територията, се споделя в известието.

Експертите на ДНСК и Министерството на туризма са ревизирали и петте обекта – The one, La Cubanita, Cacao beach, Del Mar и Bedroom. За тях е " установено, че дават отговор на плануваните в схемата настройка в проект и местоположение ", написа в известието на Министерството на туризма.

В него е посочено още, че годишно, по възлагане на Министерството на туризма, през дейния летен сезон се прави и премерване от лицензирани геодезисти на площите на преместваемите обекти и спомагателните търговски площи към тях на територията на морските плажове.

В интервала юли - август 2018г. Предстои да се направи точно премерване на площите на поставените обекти на плаж " Слънчев бряг – юг ". В случай, че бъдат открити нарушавания от министерството ще се подхващат нужните дейности за отстраняването им, като се създадат наставления към концесионера. Ако той не предприеме нужните дейности, нарушаванията ще се отстранят със заповед на кмета на община Несебър, според член 57а от Закон за устройство на територията, е посочено още в известието.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР