Треньорът на U15 Петър Карачоров даде специално интервю за клубната

...
Треньорът на U15 Петър Карачоров даде специално интервю за клубната
Коментари Харесай

Петър Карачоров: Школата се превърна в приоритет за Левски

Треньорът на U15 Петър Карачоров даде особено изявление за клубната телевизия на гранда Левски, в което показа своето мнение от миналия полусезон и впечатляващия резултат от 15 победи в 15 мача в Елитната група. Наставникът разкри и част от методите си на работа, включващи високо движение на игра през целия мач.

Г-н Карачоров,
здравейте. Първо поздравления за сполучливото довеждане докрай на сезона. На първо място сте в Елитната група до 15 година. Как се реализират 15 победи от 15 мача?

- Здравейте. Благодаря Ви. Честно казано никой не беше очаквал, че ще създадем такова достижение, даже самият аз. Смятам, че с цел да се стигне до там да запишем този триумф, бяха решаващи доста фактори. Първо постоянството, което имаше през целия полусезон. Друг главен фактор е трудолюбието и себераздаването в тренировки и мачове. Характерът, който проявяваха играчите в сложните моменти. Разбира се, имаше обстановки, в който имахме и малко шанс, без него не бихме могли да реализираме всичко това. Бих желал да допълня и удовлетворението си от работата на целия треньорски щаб, които ми помагаха и желая да им благодаря.

Вярно ли е, че сте изгубили бас с играчите си по отношение на тези 15 следващи победи?

- Да, в действителност е по този начин. Ще внеса разяснение. В течение на сезона когато тимът печелеше победа след победа, аз взех решение да създадем един дребен залог с децата, при който им споделих, че в случай че съумеят да завоюват всички мачове до края на полусезона, ще извърша едно тяхно предпочитание. В противоположен случай, аз щях да съм печелившият. За моя огромна наслада, това е един от басовете, който на драго сърце изгубих и несъмнено изпълних обещанието си към децата.

Какво беше обещанието?

- Ние сме клуб, който държи доста на дисциплината на вярното хранене. След края на полусезона, децата желаеха пица и торта, което не знам дали се е харесало на шефа на школата. Изпълних обещанието си и преди една от тренировките ги почерпих с мечтаните неша.

Хубаво въодушевление демонстрирате и доста значимо, че сте изпълнили това заричане. Някоя от тези мачове остава ли по-трайна диря и някоя победа беше ли по-сладка?

- Със сигурнот всяка една победа е извънредно значима. В Елитната група няма такава, която да е реализирана с по-малко старания. Винаги има мачове, които остават по-запомнящи се. Това е Вечното дерби против ЦСКА, което за моя наслада и целия щаб спечелихме. Бих добавил и мачът против Септември (София), в който тимът прояви страховит темперамент и съумя да направи цялостен поврат в добавеното време.

Работата с деца е доста деликатна без значение дали приказваме за спорт или пък обучение. С какви способи си служите вие, тъй като в профил се вижда респекта към вас в очите на играчите?

- Да, в действителност. Работата с деца е доста деликатна. Някои в профил може да каже, че е и сложна. В моя случай, тя е извънредно приятна, защото работя с надарени деца. Важно е да се откри салдото сред връзките на играчи и треньор. Аз се стремя да съм задоволително непоколебим когато е належащо и сме в игрова конюнктура. Същевремено в свободното време преди или след подготовка връзките са по-разчупени и другарски.

Имате ли авансово направена тактика за работата и диалозите с децата или реагирате съгласно обстановката?

- Не. Всяко едно дете е друг темперамент и с всяко едно от тях би трябвало да се подходи строго самостоятелно. Освен всичко това, се стремя да последвам концепцията която ни е дадена от управлението. Мисля си, че все още я прилагаме сполучливо.

В тази фаза на развиването на играчите кой е най-важният съставен елемент, върху който би трябвало да работите. Физика, дисциплинираност или нещо друго?

- Не може да се каже, че има един или два съставния елемент, които са по-важни от другите. Трябва да се работи върху всичко доста сложно като да се мине през серия от методически стъпки, с цел да може да се построи един приключен футболист. В тази възраст е доста мъчно да знаем кой ще стане професионален футболист. Затова ние държим доста на дисциплината на терена и отвън него, представянето в учебно заведение, както и чисто човешките полезности на всяко едно дете. Все отново, в случай че приказваме за един единствен съставен елемент, без който не може, това е характерът. Колкото и да си техничен, бърз и мощен, нямаш ли темперамент, не можеш да играеш в Левски.

Вие сте в школата в 2017 година. Какво съгласно Вас се промени в Академията?

- Да, към този момент 2 години и половина имам щастието и шанса да работя в най-великия клуб в България. В последната година има смяна в инфраструктурата. Започна да се обръща от ден на ден внимание на ДЮШ. Тук се работи върху реновирането на съблекалните, построяването на нови такива. Работи се върху обновяването на общежитието. Обръща се внимание на фрагментите от ДЮШ. Голяма част от децата получават късмет да упражняват с мъжете, което мисля, че е огромна страст за тях. Всички знаят, че един от най-хубавите футболисти Станислав Иванов е артикул на школата. Всичко върви в позитивен аспект.

За да излезем малко от футболното игрище - знам, че имате дребна дъщеричка, това значи ли, че вкъщи футболът не е на такава респект?

- Да, в действителност имам дребна дъщеричка, единствено на 2 години. Отговорът ми на въпроса обаче е не. Вкъщи се гледа единствено и само футбол. Тя е един от най-малките почитатели на Левски. Гледа всички мачове на моя тим, които се предават по Левски Тв като на не дребна част от тях е и директен очевидец по стадионите. Мога да допълня, че тя към момента се учи да приказва, само че едни от първите й думи са от химна на Левски, който у дома се слуша непрекъснато по нейно предпочитание. Ние сме напълно спортно семейство. Благодаря на брачната половинка ми и на щерка ми, че се преценяват с работата ми и моите настроения преди и след мач, когато съм напълно съсредоточен. Благодаря им и за поддръжката.

Какви цели си поставяте за идната 2020 година?

- Пожелавам здраве за мен и на моето семейство. Децата в тима да се предпазят от травми, да продължат да работят все по този начин старателно и трудът им да бъде заплатен с републиканска купа. Школата на Левски да продължи да се развива и да дава от ден на ден фрагменти на първия тим.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР