Тренировка за реагиране при ядрена и радиационна авария проведе днес

...
Тренировка за реагиране при ядрена и радиационна авария проведе днес
Коментари Харесай

Действията си при ядрена авария тренира Областният щаб в Хас...

Тренировка за реагиране при нуклеарна и радиационна повреда организира през днешния ден Областният щаб за осъществяване на Плана за отбрана при бедствия, взаимоотношение и съгласуваност на съставните елементи на Единната избавителна система и органите на изпълнителната власт. 

Щабната подготовка бе ръководена от регионалния шеф инж. Минко Ангелов. Целта  бе да се усъвършенства подготовката и готовността на Щаба.



Обучителна презентация показа контрольор Красимира Мирчонова от РДПБЗН-Хасково. След това членовете на Областния щаб рапортуваха опциите на всяка конструкция и разискаха предложенията за ограничения за отбрана на популацията. Началникът на РДПБЗН-Хасково комисар Николай Вълчев изясни, че разполага с готови и добре подготвени екипи. Противопожарната работа управлява системата за ранно обявяване и взе участие в цялостния развой и ръководенето на организацията при възможна опасност от нуклеарна и радиационна повреда. 

От МВР-Хасково увериха, че са в подготвеност при нужда да се отделя региона и да се обезпечава настаняване на потърпевши хора. БАБХ-Хасково разполага с създадени мониторингови стратегии, с цел да не се позволява замърсяване на питателните артикули, а също по този начин да се наблюдават и водоизточниците прецизно дали може да се употребяват. От РЗИ-Хасково обявиха, че е обновен съставът на медицинския съвет. Дадени са инструкции на лечебните заведения и персоналните лекари по отношение на йодната профилактика. 



Центърът за незабавна здравна помощ има построен щаб при пораждане на радиaционна повреда. Военно формирование 52 740 разполага с разпрострат пост непрекъснато. От Регионална инспекция за опазване на околната среда, ВиК и РУО също имат построени проекти за деяние при възможна радиационна опасност. Представителите на общините разясниха метода на обявяване на популацията и слагане на пунктове по места.

Ангелов дефинира срещата като доста ползотворна и ефикасна. Той изрази вяра до няколко месеца да влезе в употреба единна и национална система, която да работи с обявяване по мобилната мрежа.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР