Трайното господство на долара изглежда е трайна реалност, като най-сериозната

...
Трайното господство на долара изглежда е трайна реалност, като най-сериозната
Коментари Харесай

Kоя е най-голямата заплаха за долара?

Трайното владичество на $ наподобява е трайна действителност, като най-сериозната опасност за позицията му на водеща международна аварийна валута идва от самата стопанска система на Съединени американски щати, както настояват двама икономисти.

В скорошен документ Стивън Камин, някогашен шеф на отдела за интернационалните финанси на Фед, и Марк Собел, някогашен икономист от Министерството на финансите, акцентират одобрения статут на $ като съществена международна валута.

Те акцентираха, че необятното разпространяване на $ както в търговията, по този начин и в запасите на централните банки, му обезпечава мощни позиции в обозримо бъдеще.

Според последните данни на Банката за интернационалните разплащания доларът взе участие в 88% от цялата ежедневна международна търговия. Освен това данните на Международния валутен фонд сочат, че към третото тримесечие на 2023 година той ще съставлява почти 55% от всички запаси на централните банки, надминавайки доста другите валути.

Макар че някои наблюдаващи показват опасения от появяването на конкурентна валута, която би могла да оспори господството на $, като да вземем за пример напъните на страните от БРИКС да понижат зависимостта си от $ в търговията или предложенията на страни като Русия и Китай за основаване на различна валута, Камин и Собел настояват, че тези провокации бледнеят спрямо вътрешните закани, подбудени от самите Съединени американски щати.

Те предизвестиха, че стабилността на $ може да бъде застрашена от евентуално съществено утежняване на финансовия и икономическия пейзаж в Съединени американски щати. Фактори като политическата поляризация, дисфункцията на Конгреса и неналичието на ангажимент за справяне с възходящия бюджетен недостиг способстват за този риск. Освен това се изказва предположението, че тези вътрешни провокации могат да доведат до трайна инфлация, понижаване на частните вложения, финансова неустойчивост и по-слаба динамичност на американската стопанска система, което в последна сметка да подкопае господстващото състояние на $.

Освен това фрагментирането на международните стопански системи на обособени блокове съставлява различен риск, който може да докара до понижаване на международната търговия, продуктивността и икономическия напредък, както и до неподходящи последствия за интернационалната политическа и военна непоклатимост, написа cryptodnes.bg. 

Допълнителнo, икономисти показват угриженост за нестабилната фискална обстановка в Съединени американски щати, като предизвестяват, че възходящият федерален бюджетен недостиг, който съгласно прогнозите на Бюджетната работа на Конгреса ще доближи $1.6 трилиона тази година и $2.6 трилиона след десетилетие, може в допълнение да заплаши водещата позиция на $ на международните пазари.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР