Трасето в „Овча купел” е дълго 4 км, с 4

...
Трасето в „Овча купел” е дълго 4 км, с 4
Коментари Харесай

Вижте новите метростанции по трасето в Овча купел

Трасето в „ Овча купел” е дълго 4 км, с 4 метростанции, като едната е взаимна с жп спирка на националната жп мрежа и прави връзка с влака за Перник.

През месец май 2017 година стартира строителството на трасето, а приключва в края на 2020 година „ Въвеждането в употреба на 4-те станции в „ Овча купел” ще бъде до края на април”, съобщи за Българска национална телевизия изпълнителният шеф на „ Метрополитен” проф. Стоян Братоев.

За 12 минути ще се стига от „ Овча купел” до центъра на София с метрото. 45 000 нови пасажери ще употребяват новите 4 станции.

Над 1000 души - строители, снабдители и служащи в базите, са взели участие в построяването на 4-километровия сектор в „ Овча купел”.

Вижте новите станции на метрото

фоторепортер Десислава Кулелиева



Станциите са:
„ Овча купел “ - разположена е западно от кръстовището на бул. „ Овча купел” и бул. „ Президент Линкълн”. Станцията е с два входни вестибюла. Източният е с входове на кръстовището на двата булеварда. Той има три входа - два на тротоарите на бул. „ Президент Линкълн” и един до източния тротоар на бул. „ Овча купел”. Западният вестибюл е под бул. „ Президент Линкълн” с входове, ситуирани в двата тротоара на булеварда.





„ Мизия/НБУ” е разположена източно от бул. „ Монтевидео” напречно на неговата ос. Станцията е с два входни вестибюла. Западният е до кръстовището на бул.”Монтевидео” с бъдещия бул. „ Западна тангента”. Има четири изхода от четирите страни на бъдещото кръстовище на двата булеварда. Източният вестибюл е с два входа в тротоарите на планувания по регулация бул. „ Западна тангента”.





„ Овча купел 2 “ е ситуирана почти в средата на жк „ Овча купел 2”, под пътното платно на новоизградената ул. „ Централна”. В непосредственост до станцията са ситуирани МБАЛ „ Доверие”, учебният комплекс на 149-о СУ „ Иван Хаджийски “, както и редица многофамилни жилищни здания. Спирката е предпоследна за трети метродиаметър.









„ Горна баня “ е ситуирана в западната част на жк „ Овча купел”, напречно на пътното платно на съществуващата и бъдещата уширена ул. „ Бойчо Бойчев” (Софийски околовръстен път). Началото ѝ се намира директно след бул. „ Президент Линкълн”. Втората половина от дължината на станцията е ситуирана напълно под околовръстния път на София. Има построен на четири равнища терасиран буферен паркинг за 200 коли.












Още любопитни обстоятелства към построяването им:
4 метода на строителство са употребявани - типичен открит прийом в котлован с откоси, открит прийом в котлован с подсилване, Траншеен (Милански) способ (двупътния тунел в сектора Министерски съвет „ Овча купел” и Министерски съвет „ Горна баня”) и Нов австрийски тунелен способ (тунелите в сектора Министерски съвет „ Мизия/НБУ” – Министерски съвет „ Овча купел 2”. По НАТМ е издигнат 160 м тунел за промяна на посоката на придвижване на влаковете посредством прекосяване от единия път на другия, ситуиран западно от перона на станцията; 102 млн. евро коства построяването на сектора. Трасето е включено като независим план в ОПТТИ предпочитана ос 3 „ Интермодалност при транспорта на пасажери и товари “, като по програмата се финансира 66% от цената на сектора и 34% е съфинансирането на Столична община със заем от ЕИБ; Двама са ръководителите на екипите, изработили вътрешното оформление на станциите – арх. Ирена Дерлипанска е на „ Овча купел” и „ Мизия/НБУ”, а арх. Константин Косев и екипът му са създатели на „ Овча купел 2” и „ Горна баня”. Възможност за таксуване с банкови карти непосредствено на входните турникети. За задачата има инсталирана по една колонка с четци за контактни и безконтактни банкови карти. В колонката има устройство, което издава квитанция за направената банкова транзакция с баркод, който може да бъде проверяван от възможна контрола.
Обществените изгоди от строителството на Етап 1 и 2 на Линия 3 са:

*прогнозно перспективно натоварване с пасажери на Етап 1 и 2 на линията - към 110 000 пасажери дневно (45 000 пасажера за Етап 2);

*интермоделни връзки с съществени входни артерии в града, с националната жп мрежа в кв. „ Горна баня”, а посредством първата и втората линия на метрото с аерогара София и Централна жп гара;

*спестено време от пътувания - 35 000 часа дневно;

*намаление на трафика по трасето до 25%;

*намаление на броя на колите в придвижване - 14 000 автомобила дневно;

*намаление на изхвърляните нездравословни газове - над 11 000 тона годишно.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР