Транссексуални плувци нямат право да се състезават при жените освен

...
Транссексуални плувци нямат право да се състезават при жените освен
Коментари Харесай

Световното плуване забрани участие на транссексуални при жените

Транссексуални плувци нямат право да се състезават при дамите в случай че не са приключили прехода към женски пол до навършване на 12-годишна възраст. Това реши изключителният конгрес на интернационалната федерация по плувни спортове (FINA) в Будапеща със 196 гласа " за " от 274 взели участие във вота.

Промяната не разрешава дейно на всеки тренсджендър плувец да взе участие в женски надпревари, в случай че към този момент е минал през която и да е част от мъжкия пубертет.Същевременно президентът на FINA Хусейн Ал-Мусалам разгласи, че ще бъде образувана работна група за основаване на " отворена категория " в някои надпревари.

На изключителния конгрес бе подчертана значимостта от гарантиране на почтена конкуренция в надпреварите. Плюс други два основни детайла - задължението на FINA да подсигурява равни благоприятни условия на спортистите, както и развиването и популяризирането на плуването.

Кувейтецът Ал-Мусалам, определен за президент предходната година, акцентира, че " би трябвало да защитим правата на нашите спортисти да се състезават, само че би трябвало и да защитим честността на надпреварата, изключително при дамите ". И добави, че основаването на " отворена категория " ще помогне за насърчаването на приобщаването на транссексуалните плувци.

" Тя ще даде опция на всеки да се състезава на елитно равнище. Това не е правено в никакъв случай преди, тъй че ние ще би трябвало да сме водещи в международен мащаб. Желанието ни е всички спортисти да се включат с хрумвания по време на този развой ", сподели още той.

През ноември 2021 година FINA сътвори работна група, с цел да изследва дали е възможно транссексуалните плувци да вземат участие при дамите. В нея имаше учени, адвокати и представители на спортистите, които изложиха своите възгледи на изключителния конгрес в Будапеща.

След вота имаше контрастни страсти. Олимпийската вицешампионка от Москва `80 Шарън Дейвис (59 г.), дълготраен съперник на допускането на трансджендъри в женското плуване, похвали смяната.

" Не мога да опиша какъв брой съм горда с нашия спорт, с FINA и с президента на FINA за това, че взимат под внимание науката, допитват се до спортисти и треньори и се застъпват за честния спорт при дамите - написа британката в " Туитър ". - Плуването постоянно ще приветства всеки, без значение по какъв начин се разпознава, само че справедливостта е крайъгълният камък на спорта. "

Разбираемо ЛГБТК+ групите са срещу: " Новите критерии на FINA за допускане на транссексуални спортисти и спортисти с интерсексуални вариации са дискриминационни, нездравословни, ненаучни и не са в сходство с правилата на МОК. Ако в действителност желаеме да защитим женския спорт, би трябвало да включим всички дами. "

Дебатът за транссексуалното и небинарното присъединяване в плуването се разпали през последните месеци поради случаи в Съединени американски щати и Австралия - две от водещите международни сили в този спорт.

Транссексуалната Лия Томас завоюва купата на NCAA в Съединени американски щати на 500 ярда свободен жанр при дамите. Студентката в Университета на Пенсилвания даже заприказва за присъединяване на олимпийските игри в Париж `24. По новите правила това към този момент не е допустимо.

През април пък Австралийският олимпийски комитет и националната плувна федерация стигнаха до опасност със съд на група деятели, които използваха фотоси на трима олимпийски първенци за акция против транссексуални спортисти в женския спорт.

Малко преди FINA дейности предприе и интернационалният колоездачен съюз (UCI), който предходната седмица актуализира своите правила за присъединяване на транссексуални, като усили преходния интервал към невисок тестостерон на две години и понижи оптимално позволеното равнище на тестостерон организма.

Наскоро президентът на МОК Томас Бах сподели, че няма " универсално решение " за транссексуалното присъединяване в спорта. През ноември 2021 година МОК утвърди нова рамка за транссексуалните и полово другите спортисти, която предлага повече " еластичност " на интернационалните федерации.

В Токио 2020 предишното лято новозеландската щангистка Лоръл Хъбард стана първата транссексуална жена, която се състезава на олимпийски игри.

 

КОНТРАСТ ВЪВ ФУТБОЛА

Световната футболна централа ФИФА създава нови правила за допускане на транссексуални дами в шампионатите под своя закрила.

" Ако към ФИФА има молба за инспекция на допустимост на футболистка до встъпване в действие на новите правила, всеки подобен случай ще бъде прегледан самостоятелно с отчитане на твърдия ангажимент на ФИФА да съблюдава правата на индивида ", съобщи представител на организацията.

Проектът планува за транссексуалните дами да бъде понижен прагът за количеството тестостерон в организма, който сега е открит на 5 наномола/литър (nmol/l). Именно този висок предел донесе рецензии към ФИФА от страна на организации за отбрана на човешките права и ЛГБТК+ групи.

Според подготвяния нов устав прагът ще бъде свален, само че във футболните шампионати въпреки всичко няма да се позволяват транссексуални дами, които имат конкурентно предимство вследствие на мъжко полово съзряване. Засега не е известно какви тъкмо критерии ще бъдат употребявани, с цел да се дефинира това.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР