Трансформацията на Бранденбургската порта от MP Studio [MP Studio] Какво

...
Трансформацията на Бранденбургската порта от MP Studio [MP Studio] Какво
Коментари Харесай

3D мапинг на световно ниво от България

Трансформацията на Бранденбургската врата от MP Studio

[MP Studio] Какво е 3D мапинг

3D мапингът е технология, която трансформира обекти, постоянно с неправилна форма, в повърхнина за видеопрожекция. Тези обекти могат да бъдат комплицирани индустриални пейзажи, здания, предмети, както и закрити пространства, театрални подиуми и други. Използвайки профилиран програмен продукт, дву- или тримерен обект е пространствено картографиран във виртуалната стратегия, която имитира действителната среда, върху която ще се проектира. Софтуерът взаимодейства с мощен проектор, който " инсталира " всяко мечтано изображение върху повърхността на обекта. Тази техника се употребява както от художници, по този начин и от рекламодатели, които могат да прибавят спомагателни измерения, оптични илюзии и върху статични обекти. Видеоклипът нормално се комбинира със тон, с цел да сътвори аудио-визуален роман.
Докато се приготвям за тематиката и приказвам с хората с максимален опит в региона на 3D мапинга у нас, разбирам, че едните са в Кувейт, с цел да вършат 3D шоу по покана на сестрата на емира ( " Електрик Ми " ); другите са в Берлин като съорганизатори на един от най-престижните " светлинни " фестивали в света ( " Ем Пи студио " ), а екипът на третата компания е в София, потънали в работа по идни планове в Париж (Poliforma).

Нишата на 3D инсталациите при организирането на събития е относително дребна - сериозните компании и актьори с над 10 години опит се броят на пръстите на едната ръка, само че за сметка на това се развиват мълниеносно, а славата им от дълго време е надхвърлила националните граници. Факторите за това са няколко, като " ветераните " споделят полунашега, че един от тях е фактът, че сме комплексиран народ. " Всички би трябвало да имат най-хубавото - от облеклата и телефоните до събитията ", споделя Владимир Грънчаров, съосновател и съсобственик на " Електрик Ми ". 3D мапингът в реалност е извънредно известен у нас - комплицирани и скъпи съоръжения поръчват редица общини, рекламни организации, даже " клиенти " с рехави бюджети като районни театри и други Това, от една страна, дава необятно поле за изява на локалните компании и актьори на свободна процедура, само че, въпреки това, постоянно ги слага в обстановка да изясняват, че ангажимент от сходен тип не коства 1000-2000 лв., а най-малко 10 пъти повече. Затова и изборът да работят отвън страната и с задгранични клиенти е логически. А че уменията им са на международно равнище, се потвърждава и от последните им задължения.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От нулата

Както множеството експерти Владимир Грънчаров и съдружникът му Стоян Стоянов от " Електрик Ми " стартират като VJ по клубове и зали. В продължение на няколко години те провеждат транс празненствата " Маграте ". " Имахме потребност от декори, това беше акцентът, зарибихме се, правихме дизайн, монтаж, флаери. Тези съоръжения ставаха все по-хубави и по-смислени. През 2008 година в клуба на " 4-ти километър " продадохме една апаратура на " Смирноф ". Не изкарвахме пари от нашите празненства, само че видяхме, че има клиенти, които са склонни да платят за такива забавни съоръжения. Започнаха да ни търсят познати - промотъри, рекламисти, и по този начин започнахме да вършим мапинг, въпреки и да не го разбирахме като бизнес. Появиха се по-смели клиенти и хора, които взеха решение да влагат в мощна техника, Калоян Тодоров от Sofia Event Center да вземем за пример ", споделя Грънчаров. Една от първите им огромни съоръжения е поръчана от " Каменица " върху постройката на Българската банка за развиване в центъра на София, след което е преместена на НДК. Годината е 2010 година, тогава 3D мапингът става известен измежду общините - първа е Велико Търново с апаратура на Царевец, последват я още доста.

До върха

През 2011 година " Ем Пи студио " на Марин Петков - една от най-известните освен у нас компании за светлинни съоръжения, вършат небезизвестното 3D шоу върху постройката на Народния спектакъл " Иван Вазов ". Година по-късно те вършат 3D мапинг върху Паметника на руската войска, следват впечатляващите шоута за Деня на Европа през 2017 и 2018 година, върху Министерския съвет и Националната художествена изложба в София. " Тази услуга е известна не е единствено в България. Макар да е нишов сегмент, той има доста приложения и мапингът се употребява освен върху здания, само че и в зали за събития, театри, за разнообразни шоупрограми и други ", споделя Марин Димитров от " Ем Пи студио ", което работи главно с клиенти отвън страната.

Марин и екипът им от към десетина души преди малко са се завърнали от Берлин, където са съществени участници в влиятелния " Фестивал на светлините " (Festival of Lights). Собственикът и шеф на " Ем Пи студио " Марин Петков е определен за арт шеф на фестивала, а студиото е произвело наличие за над 30 здания, измежду които Германският исторически музей, Телевизионната кула на " Александерплац ", министерствата на финансите и на външните работи, Хумболтовият университет, Берлинската катедрала и други Тяхно дело е и кулминационната точка на фестивала: 3D мап шоуто върху Бранденбургската врата, което е отдадено на 30-годишнината от рухването на Берлинската стена. Студиото курира и образованията по 3D мапинг, част от фестивала. " Ем Пи студио " има едно първо и едно трето място от изданията на фестивала през надлежно 2015 и 2016 година Досега компанията има над 180 плана в света, осъществени в редица страни, измежду които Германия, Австрия, Белгия, Дубай, Катар, Кувейт, Ливан, Русия, Франция, Швейцария и други

" Профилът на клиентите ни е извънредно разнороден - от частни лица, за които вършим апаратура във формата на сватбена торта, през корпоративни клиенти от калибъра на " Газпром " до държавни институции и " Шампионска лига ", споделя Марин Димитров. Компанията също по този начин работи с доста общини и през лятото на тази година даже провежда български " Фестивал на светлините " в Пловдив като част от програмата на Европейска столица на културата. " През годините сме изпълнявали доста дребни и огромни планове, към този момент имаме опция да си сортираме клиентите, само че все пак не сме се сегментирали - към момента, опитваме се да поемем оптимално доста и разнородни клиенти, въпреки да имаме стеснен потенциал ", добавя Марин. Той разяснява, че компанията е tailor - made (от англ. - по поръчка): " Всеки наш клиент получава самостоятелна оферта, един план може да коства и доста, и малко. В България рядко има събития с бюджет над 500 хиляди лева Това е таванът. А на други места нещата са радикално разнообразни - един театър може да се приготвя и 2 години и да коства десетки милиони евро. Но няма огромна база за съпоставяне, пазарът тук е доста дребен. "

Технологиите завладяват театралните изкуства
Полина Герасимова

[Личен архив]
Фенове на 3D мапинга са освен администрацията и рекламните организации, само че и културните институции у нас. Полина Герасимова и нейното студио Poliforma работи извънредно със Софийската опера, театри и разнообразни реализатори. В началото на тази година прави светлинните съоръжения за турнето на американската джаз групировка с български корени " Кан Уакан " в Лос Анджелис, приготвя театър в Париж и доста други. Един от последните й планове у нас е постановката " Последният човек " (по " 1984 " на Джордж Оруел) на Държавен куклен спектакъл Стара Загора. По думите й мъчно се работи с театрите поради неналичието на средства и техника. " Операта може да си разреши по-мащабни планове и го прави. А повода тази технология да навлиза по този начин мощно в театралните изкуства е, че тя разрешава промяна на сцената, каквато доста мъчно може да се реализира с елементарни средства ", споделя Поли. Колаборацията сред изкуството и технологиите основава представления, каквито не е имало до момента, добавя тя.

А нишата освен че ще се развива редом и със скоростта, с която напредват актуалните технологии, само че и ще обгръща от ден на ден сфери от живота ни. Архитектурата да вземем за пример. " За да накараш една повърхнина да свети, би трябвало да сложиш LED екрани или диоди. Сградите могат да се проектират по този начин, че фасадите да са с вградени диоди. Те ще се трансфорат в мултимедия, която ни заобикаля и за която ще се основава наличие ", разказва едно допустимо и не толкоз далечно бъдеще Владимир Грънчаров.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР