Тръмп се радва на силна подкрепа сред републиканците. Общите избори може да са различна история

...
НЮ ЙОРК (АП) — След всяко ново обвинение Доналд Тръмп
Коментари Харесай

НЮ ЙОРК (АП) — След всяко ново обвинение Доналд Тръмп се похвали, че позицията му сред републиканците само се подобрява — и той има право.

Близо две трети от републиканците - 63% - сега казват, че искат бившият президент да се кандидатира отново, според ново проучване на Центъра за изследване на обществените въпроси на Асошиейтед прес и NORC. Това е малко повече от 55%, които казаха същото през април, когато Тръмп започна да се изправя пред серия от наказателни обвинения. Седем от 10 републиканци вече имат благоприятно мнение за Тръмп, което е повишение в сравнение с 60%, които казаха това преди два месеца.

Но в решаващ предупредителен знак за бившия президент и неговите поддръжници, Тръмп е изправен пред очевидна уязвимост се насочва към общи избори, като много американци са силно настроени срещу него. Докато повечето републиканци - 74% - казват, че биха го подкрепили през ноември 2024 г., 53% от американците казват, че определено не биха го подкрепили, ако той е номинираният. Други 11% казват, че вероятно няма да го подкрепят през ноември 2024 г.

Констатациите подкрепят аргументите на някои от съперниците на Тръмп за републиканската номинация, които възхваляват мандата му като президент, но предупреждават, че той не може да спечели на общи избори, когато трябва да се състезава за гласове извън базата на Републиканската партия. Тръмп загуби народния вот в кампанията през 2016 г., постигайки президентството само като спечели мнозинство в Избирателната колегия. Той загуби от демократа Джо Байдън с още по-голяма разлика от 7 милиона гласа през 2020 г., поражение, което той погрешно приписа на широко разпространената измама на гласоподавателите.

Някои републиканци, които настояват партията да надмине Тръмп, оспорват позицията му с по-широката общественост само се влоши след последните президентски избори, повлечени от ролята му в предизвикването на жестокия бунт на 6 януари 2021 г. в Капитолия на САЩ и постоянните сътресения, които го заобикалят, олицетворявани от неговите безпрецедентни правни неволи.

„Има значителен брой избиратели, които са гласували за Тръмп два пъти и не могат да гласуват отново за него след всичко това“, каза Сара Лонгуел, републикански стратег против Тръмп, който провежда фокус групи с Гласоподаватели на Републиканската партия.

Говорител на кампанията на Тръмп не отговори на искане за коментар относно динамиката, описана в допитването, проведено преди Тръмп да бъде обвинен късно в понеделник в Джорджия в обширен обвинителен акт от 98 страници, че обвинява него и още 18 души в престъпен заговор за отмяна на резултатите от изборите в този щат през 2020 г. Сега той е изправен пред огромни общо 91 обвинения в престъпления по дела, заведени в Джорджия, Ню Йорк, Вашингтон, окръг Колумбия и Флорида.

В допълнение към насрещния вятър на Тръмп, проучването установи, че опозицията срещу преизбирането на Байдън не е толкова дълбоко вкоренена . 80-годишният президент, който се изправя само срещу номинални съперници на първичните избори на Демократическата партия, е изправен пред скептицизъм сред избирателите, особено по отношение на възрастта си. Но само 43% от американците казват, че определено не биха го подкрепили на общи избори, а други 11% казват, че вероятно няма да го направят.

Междувременно обвиненията в Джорджия и Вашингтон насочиха вниманието на Тръмп обратно към оплакванията си относно последните избори – нещо, което сътрудници и съюзници са прекарали месеци, призовавайки Тръмп да ограничи фокусирането върху своите събития.

Часове след като обвинителният акт в Джорджия беше публикуван, той обяви плановете си в сайта си в социалните медии да задържи събитие следващия понеделник в неговия голф клуб в Ню Джърси, за да разкрие нов „доклад“, който ще предложи „неопровержимо“ доказателство за изборна измама. достоверни доказателства, че изборите са опорочени. Твърденията на бившия президент за измама също бяха категорично отхвърлени от съдилищата, включително от съдиите, назначени от Тръмп. А в Джорджия, щатът в центъра на последното му обвинение, бяха извършени три повторни преброявания след изборите – всяко от които потвърди загубата му от Байдън.

Въпреки че призивите на Тръмп отекват сред избирателите на Републиканската партия, те са по-малко популярни сред независимите и променящите се гласоподаватели, които той ще трябва да спечели на общи избори и беше обвинен за някои загуби на Републиканската партия на междинните избори през 2022 г.

„Тръмп трябва да олицетворява оплакванията на избирателите, а не собствените си оплаквания “, каза Лонгуел. „Всеки път, когато говори за 2020 г., той гледа назад и избирателите стават по-развълнувани да гледат напред.“

Докато правните неволи на Тръмп се задълбочават, други републикански кандидати за президент прекараха изминалата седмица в ухажване на избиратели на панаира на щата Айова, обред на преминаване в една по-традиционна епоха на политиката. Докато републиканците на панаира до голяма степен подкрепяха Тръмп, имаше някои доказателства за загриженост относно политическото въздействие на обвиненията.

Рич Стриклет, републиканец и поддръжник на Тръмп от Бондюрант, Айова, повтори уволнението на Тръмп от обвинения като „лов на вещици“.

„Наистина мисля, че е политически мотивирано да нокаутираме кандидат, който е заплаха за настоящия президент“, каза той. „Мисля, че това е, което се опитват да направят, е да се уверят, че няма да изляза и да гласувам за него, защото той има това, което виси над главата му.“

Докато Стриклет посочи социологически проучвания, показващи, че има обвинения да е помогнал на Тръмп на първичните избори, той каза, че се тревожи за потенциалното въздействие.

„Това, за което се притеснявам“, каза той, „е, че би било достатъчно той да не победи.“

Мери Кини, републиканец от Де Мойн, която участва в избирателна кампания за Тръмп през 2016 г., също беше критична към обвиненията.

„Изглежда, че те просто хвърлят всичко на стена, за да види дали ще се задържи, защото те толкова се страхуват от него“, каза тя.

Но тъй като Кини гледа на следващите избори, тя планира да подкрепи сенатора от Южна Каролина Тим Скот в фракциите, като твърди, че време е партията да продължи напред с кандидат от следващо поколение.

„Мисля, че хората просто приключиха с това“, каза тя. "Време е да продължиш напред. Мисля, че хората се опитват да продължат напред от 2020 г.“

Но други предупреждават, че би било преждевременно да се предполага, че правните неволи на Тръмп ще доведат до неговия политически крах. Бившият губернатор на Уисконсин Скот Уокър, който се кандидатира срещу Тръмп на първичните избори на Републиканската партия през 2016 г., каза, че е скептичен, че някогашният президент ще понесе политически последици от драмите в съдебната зала.

„Който и да е друг, обстоятелствата биха били много по-различни “, каза той. „Но едно от ключовите неща, с които президентът Тръмп се справи добре, е позиционирано някак като: „Те ме преследват, защото се осмелих да се справя с машината, осмелих се да се справя с блатото, Осмелих се да се справя с естеблишмънта.“

Уокър каза, че вярва, че има много гласоподаватели – „не само в първичните избори, но и много избирателни избиратели... които са били разочаровани толкова много пъти” и „искам някой, който не се страхува от никого. Така че в известен смисъл това показва, че той просто може да се справя правилно за средния американец, защото левицата е на път да го вземе.“

Бившият председател на Камарата на представителите Нют Гингрич, съюзник на Тръмп, който разкритикува обвиненията като „отвратителни“, прогнозираха, че ще „вбесят страната“ и ще помогнат на Тръмп, дори и на общи избори.

„Мисля, че всеки американец, който се интересува от върховенството на закона, трябва да бъде вбесен от това, което е видял, “ каза Гингрич. „Той ще бъде по-силен и ще спечели общите избори.“

___

Авторите на Associated Press Томас Бомонт и Хана Фингърхът от Де Мойн, Айова, допринесоха за този доклад.

___

Проучването сред 1165 възрастни беше проведено на 10-14 август, като се използва извадка, взета от базираната на вероятности група AmeriSpeak на NORC, която е предназначена да бъде представителна за населението на САЩ. Маржът на извадковата грешка за всички респонденти е плюс или минус 3,8 процентни пункта.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР