Трагедия в столицата на ЙеменРаздавали по 9 долара за РамазанаИма

...
Трагедия в столицата на ЙеменРаздавали по 9 долара за РамазанаИма
Коментари Харесай

Блъсканица за дарения взе повече от 80 жертви

Трагедия в столицата на Йемен
Раздавали по 9 $ за Рамазана

Има арестувани за трагичния случай

Повече от 80 души починаха, а стотици бяха ранени при навалица по време на благотворителна акция в Сана - столицата на разкъсвания от война Йемен, съобщи Агенция Франс Прес.

Трагедията в най-бедната страна на Арабския полуостров се случи дни преди Рамазан Байрам.

Стотици хора се били събрали в учебно заведение в Сана, с цел да получат парични помощи по случай празника в размер на 5000 йеменски риала (около 9 американски долара).

“Най-малко 85 души са починали и повече от 322-ма са били ранени при навалица в столичния квартал Баб ал Йемен ”, заяви чиновник на службата за сигурност от племето хуси. Сред ранените има хора в сериозно положение.

Ръководеното от хусите министерство на вътрешните работи уточни, че починалите и ранените са преместени в лечебни заведения, а виновните за събитието са задържани.

Според ръководителя на Върховния революционен комитет на хусите Мохамед Али ал-Хути хората са били натъпкани в тясна уличка, водеща към задния вход на учебното заведение. След като портите се отворили, тълпата се втурнала към тясното стълбище, водещо към двора, където се правило раздаването на даренията.

Очевидци обаче настояват, че пукотевица е предиздвикала хората да се втурнат в суматоха - въоръжени хуси стреляли във въздуха в опит да овладеят тълпата.

Служител по сигурността на хусите съобщи, че трима души са арестувани поради нещастието. Твърди се, че това са уредници на събитието, което било инициирано от търговци, без обаче да е в съгласие с локалните управляващи.

Повече от осем години революция в Йемен провокира това, което Организация на обединените нации дефинира като една от най-тежките филантропични нещастия в света. Според Организация на обединените нации повече от две трети от популацията живее под прага на бедността.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР