Традицията да се боядисват яйца за Великден в четвъртък и

...
Традицията да се боядисват яйца за Великден в четвъртък и
Коментари Харесай

Защо яйцата се боядисват в четвъртък и събота преди Великден

Традицията да се боядисват яйца за Великден в четвъртък и събота има религиозно значение. В Християнството четвъртък е денят, в който Исус Христос яде последната си вечеря с учениците си преди да бъде предаден на разпятие. Събота е денят, в който Исус е заровен, преди да възкръсне в неделя.
Боядисването на яйца в тези дни е знак на новия живот, който идва с възкресението на Христос. Първото яйце се боядисва в алено, което е цветът на кръвта и знак на жертвата на Христос, както и в други ярки цветове, които съставляват насладата и новия живот.
Така посредством боядисването на яйца в четвъртък и събота, християните показват своята религия в възкресението на Христос и насладата, която това събитие носи за тях.
Първото яйце би трябвало да се боядиса в алено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а след това и на всички останали от фамилията. То се оставя настрани от другите и се подменя с миналогодишното, което от самото начало е престояло в къщата - да носи здраве, наслада и благополучие на нейните жители.
Яйцето се пази някъде във витрина, с цел да не се счупи и да носи шанс. Следващото яйце също е алено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след среднощ, или на другия ден.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР