Традиционното ястие на майските празници е месото на скара. В

...
Традиционното ястие на майските празници е месото на скара. В
Коментари Харесай

Идват празници, а скарата влияе на тялото ни така

Традиционното ядене на майските празници е месото на скара. В дългите уикенди просто желаете да отидете измежду природата или на село, с цел да хапнете щедро вкусно месо на огъня. Въпреки това, гастроентерологът предизвестява: не би трябвало да се увличате.

Месото, печено на огън, е вкусно, засищащо и на драго сърце го ядат както възрастни, по този начин и деца. По време на дългите майски празници мнозина несъмнено ще отидат да открият летния сезон, където барбекюто е незаменимо. Самото месо е потребно за организма, тъй като е отличен източник на протеини, които засищат за дълго време, също така съдържат витамини и микроелементи.

Но въпреки всичко не би трябвало да се прекалява с барбекюто, споделя докторът. Оптималната порция за здрав човек е три междинни части месо на скара дневно към 70-100 грама.

Според рекомендациите на Световната здравна организация (СЗО) аленото месо не би трябвало да се яде повече от три пъти седмично, като изяденото количество не би трябвало да надвишава 500 грама. Уверете се, че върху месото няма черна кора: рисково е за здравето, защото съдържа канцерогени.

Как барбекюто може да навреди на вашето здраве?

Голямо е изкушението да ядете скара няколко дни поред. Но въпреки всичко е по-добре да не се занимавате с пържено месо, тъй като може да има рискови последствия.

Първо , непотребната лой може да докара до обостряне на хронични болести на хепатобилиарния тракт: черен дроб, злобен мехур, жлъчни пътища, панкреас.

Второ , тези, които имат история на:

· стомашна или дуоденална язва;

· HHH - плъзгаща се хиатална херния;

· Баретовият хранопровод е заболяване, при което естественият епител на хранопровода се заменя с кафези от чревен тип;

· ГЕРБ е гастроезофагеална рефлуксна болест.

Трето , евентуалната щета от барбекюто се крие в потреблението на канцерогени, формирани по време на процеса на готвене на месо на скара или по време на пушене.

Димът, който се появява, когато мазнината гори и се утаява върху месото, съдържа токсични субстанции - въглероден окис и бензопирен.

Дори и да нямате стомашно-чревни болести, тлъстото месо може да навреди на вашето здраве. Ако заложите на шишчета, рискувате да страдате от тежест в стомаха, отичане на корема, гадене, киселини и болки в стомаха.

Най-вредните добавки към барбекюто

Не би трябвало да комбинирате кебап с кетчуп и майонеза, което ще направи ястието още по-мазно, всичко ще отнеме доста повече време за мелене. Подсладените и газираните питиета са неразрешени: нервират стомашната лигавица и провокират отичане.

Комбинацията от тлъсто пържено месо с алкохол може да аргументи двоен удар на панкреаса, а при съществуване на хронични стомашно-чревни болести доста усилва риска от тяхното обостряне.

Идеалният вид за скара е ядене с пиле. Не купувайте към този момент мариновани домашни птици, тъй като не знаете какъв брой подправки и подобрители на усета са добавени към тях.

Гответе си месо на скара. За марината използвайте единствено лук, подправки и минерална вода. Избягвайте прибавянето на оцет, сосове, които съдържат нездравословни консерванти и захар, поучава actualno.com. Сервирайте готовия кебап със зеленчуци, те ще ви оказват помощ да ядете по-малко тлъсто месо и също по този начин ще облекчат тежестта на стомашно-чревния тракт.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР