Традиционно есента е сезонът за прибиране на реколтата. Това е

...
Традиционно есента е сезонът за прибиране на реколтата. Това е
Коментари Харесай

Ето кои плодове и зеленчуци подготвят организма ни за зимата

Традиционно есента е сезонът за прибиране на реколтата. Това е времето, в което събираме сила за студените месеци, когато интензивността ни е по-ниска и приемът на свежи плодове и зеленчуци е доста по-малък.

Заради смяната в климата ставаме по-уязвими към заболявания и неразположение на тялото. Есента е сезон на наситенозелено, тъмножълто и ослепително оранжево, като тези цветове значат богато на витамини и плодове и зеленчуци меню. Колкото по-колоритни са храните, които консумираме,толкова по-добре за нашето здраве.

Сладки картофи

Те са доста потребни заради високото си наличие на бетакаротин и фибри. Сладките картофи са съвършен избор за хора с диабет, защото се смятат за храни с невисок гликемичен показател. Това значи, че въглехидратите в сладките картофи се освобождават постепенно, което спомага за поддържането на постоянни равнища на кръвната захар.

Тиква

Богата на бетакаротин, витамин С и фолиева киселина, тиквата е главен антиоксидант. Консумацията може да понижи риска от развиване на рак и да обезпечи отбрана против сърдечносъдови болести. Семената на тиквата също съдържат висока хранителна стойност и са потребни за организма поради цинка и омега-3 мастните киселини. Тиквата е подобаваща за главно ястие, гарнитура или десерт.

Ябълки

Ябълките съдържат флавоноиди, някои от най-мощните антиоксиданти. Редица изследвания са посочили, че хората, които ядат храна, богата на флавоноиди, имат по-нисък риск от сърдечни болести и инфаркт.

Круши

Крушите са богати на фибри. С потреблението на една круша получавате четири грама фибри, което е еквивалентно на една и половина чаши кафяв ориз. Помага за поддържане на по-ниски равнища на холестерол в кръвта и възстановяване на контрола на кръвната захар.
тагове плодове зеленчуци организъм здраве зима
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР