Този законопроект не цели нищо да овладява, нищо да нарушава,

...
Този законопроект не цели нищо да овладява, нищо да нарушава,
Коментари Харесай

Крум Зарков: Промените в НПК не целят да овладяват и да нарушават

Този законопроект не цели нищо да овладява, нищо да нарушава, а в противен случай - да даде отговори на въпроси, които ги няма. Това съобщи служебният министър на правораздаването Крум Зарков на съвещанието на отрасловата парламентарна комисия при показване на законопроект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, импортиран от Министерски съвет, които плануват основаване на

Днес в правната комисия на Народното събрание ще бъдат разисквани на първо четене шест законопроекта, които плануват промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, които преглеждат редица въпроси като въвеждането на правосъден надзор върху отводите за формиране на досъдебно произвеждане от прокуратурата, успеваемостта на наказателното произвеждане, ролята на подсъдимия и на потърпевшите от закононарушения. Предвижда се и нов ред за освобождение от служба на ръководителите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

Зарков добави, че в случай че пакетът от законодателни промени бъде признат, " от България, в интернационален проект, ще бъде свалено леке, а за българските жители ще бъде ясно, че никой не е над закона ". Също по този начин политическият спор, обвързван със правосъдната власт " ще може най-накрая да напредне ".
 Крум Зарков: Свърши времето за загрявка за правосъдна промяна
Крум Зарков: Свърши времето за загрявка за правосъдна промяна

Нужни са освен положителни знаци, а и дейности, всеки изгубен ден е проблем

Той изясни, че измененията в Наказателно-процесуален кодекс, препоръчани от Министерски съвет ще доведат до три доста значими за България неща: българският политически спор за правосъдната промяна ще може да напредне, България ще може да смята, че е направила каквото може по силите си пред европейските си сътрудници и че от България в интернационален проект ще бъде свалено леке и за българските жители ще е ясно, че никой не е над закона.

Механизмът планува углавен арбитър от Върховния касационен съд (ВКС), от Апелативен съд или Окръжен съд, само че с сан на арбитър от Върховен касационен съд, да управлява следствие против основния прокурор или негов заместител, когато има нужда от това. Този ad hoc (специален) прокурор ще бъде назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП) и ще се дефинира на инцидентен принцип от лист, авансово утвърден от Наказателната гилдия на Върховен касационен съд, в случай че е дал преди този момент единодушие за това.

В тази си функционалност, специфичният магистрат ще бъде назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура. С утвърдените от държавното управление промени се вкарва и вътрешен прокурорски надзор на дейностите на проверяващия основния прокурор, добави Крум Зарков. Контролът ще бъде осъществяван от различен углавен арбитър от висшия съд, който ще извършва длъжността заместник-главен прокурор и ще бъде избиран по същия ред, само че единствено при положение, че против основния прокурор има повдигнато обвиняване. Разследващите органи ще са проверяващи служители на реда, избрани със заповед на министъра на вътрешните работи или проверяващи митнически инспектори, избрани със заповед на министъра на финансите.
 Крум Зарков: Губим милиони от бавенето на антикорупционните закони
Крум Зарков: Губим милиони от бавенето на антикорупционните закони

При нови избори Българска социалистическа партия ще е още веднъж надолу, съгласно социалиста

Делата за закононарушения от общ темперамент, осъществени от основния прокурор или негов заместител, ще са подсъдни като първа инстанция на Софийски градски съд, а отводът от формиране на досъдебно произвеждане ще предстои на правосъден надзор на две инстанции.

Бившият правосъден министър и сегашен народен представител от " Демократична България " Надежда Йорданова показа визията на групировката за промени в Наказателно-процесуален кодекс на първо гласоподаване. Тя посочи, че законопроектът на Демократична България не се разграничава от този на Министерски съвет - от групировката също упорстват да има механизъм за надзор на основния прокурор и заместниците му. Йорданова обаче разясни, че България е обект на три мониторинги механизма - с изключение на механизмът за съдействие и взаимопомощ, България е обект на мониторинг и от Съвета на Европа. Решаването на тези дългогодишни проблеми по отношение на основаването на механизъм за следствие на основния прокурор, понижаване на въздействието на основния прокурор в правосъдната власт и рационализиране на досъдебното произвеждане са значими детайли, с цел да се решат вътрешните проблеми в България. Трябва да е ясно, че няма нито един от нас, който да стои над закона, безапелационна бе Йорданова.
 Зарков: Мониторингът пада, когато не приказваме, а вършим правосъдна промяна
Зарков: Мониторингът пада, когато не приказваме, а вършим правосъдна промяна

Приемем ли механизма за следствие на основния прокурор, мониторингът върху България пада

С въвеждането на фигура, която да подсигурява без значение следствие на подозрения или законов мотив за следствие на основния прокурор и негови заместници за осъществено закононарушение, Демократична България прибавя спомагателен детайл - в случай, че не се откри съществуването на данни за закононарушение, да бъдат събрани доказателства за осъществени други нарушавания било за основния прокурор, било за неговите заместници.

Законопроектът на Политическа партия за промени в Наказателно-процесуален кодекс касае проверяващите служители на реда да организират досъдебно произвеждане, което е явен принцип за разделяне на управляващите.

Цвета Рангелова от " Възраждане " показа измененията в законопроектите на Наказателно-процесуален кодекс, готови от групировката на Костадин Костадинов. С измененията, за които упорстват " Възраждане " са реализиране на един по-обективен бърз углавен развой в неговата досъдебна фаза. Целите: проверяващите служители на реда с експедитивност и автономия да преценяват по кое време и при какви данни да образуват досъдебно произвеждане.
 Стъпка напред в правосъдната промяна регистрират от Политическа партия
Стъпка напред в правосъдната промяна регистрират от Политическа партия

До огромна степен обгръща всичко, което не изисква конституционна промяна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР