Този точно асфалт аз гарантирам, че ще издържи повече от

...
Този точно асфалт аз гарантирам, че ще издържи повече от
Коментари Харесай

Излъга ли собственикът на фирмата, асфалтираща върху сняг във Велинград?

" Този тъкмо асфалт аз подсигурявам, че ще издържи повече от 15 години - не 8, колкото е по гаранционния му период, а повече от 15 години ". Това съобщи притежателят на строителната компания " ИСА 2000 " инж. Юлиян Инджов в коментар по отношение на асфалтирането на улици по социална поръчка в квартал " Каменница " във Велинград.
Проверка на Actualno.com обаче сподели, че гаранционният период за асфалтираната улица в квартал " Каменница " е 2 години. Това най-малко написа в подписания сред общината и изпълнителя " ИСА 2000 " контракт.
Пред Нова телевизия тази заран притежателят на компанията Юлиян Инджов сподели още, че полагането на асфалт върху сняг е възможно, само че не би трябвало да бъде процедура. По думите му, в тази ситуация трябвало да изберат дали да оставят хората да газят калта още 6 месеца, или да поемат риска да положат асфалта при по-лоши метеорологични условия.
Инджов нашумя повече като име около борбите за собствеността на футболен клуб ЦСКА. А депутати от Българска социалистическа партия споделиха, че настилката на сектор на Автомагистрала " Тракия ", правена от компанията на Инджов, наподобява на юфка.

По думите на велинградския кмет Костадин Коев нарушаване няма. " Това, че е положен асфалт, когато фактически има снеговалеж, само че към момента атмосферните условия разрешават. Няма извънредно изстиване и рухване на минусови температури, които да продължат няколко дни и мисля, че не сме сбъркали. Полагането на асфалтова настилка е извънредно качествено, могат да се вземат проби ", уточни Коев.
Справка в техническата документи по публичната поръчка сочи, че проектантите на обекта са дали следната директива: " ".

Относно коментара на хората, че би трябвало първо да се постави трошляк, битум и чак тогава асфалт, проектантите са написали, че на съществуваща пътна структура (бел. ред. - както е в случая) се поставя 4 см компактен асфалтобетон и 4 см порьозен асфалтобетон, а единствено на новите пътни структури би трябвало да се поставя уплътнена земна основа, 10 см баластра, общо 30 см трошен камък с друга величина, два пъти по 4 см асфалт – компактен и порьозен.
По проблематичната улица " Милеви скали " е планувана единствено 140 метра нова структура.
Случаят стана известен от видеоклип в обществената мрежа, пуснат през вчерашния ден, от който се вижда по какъв начин на ул. " Милеви скали " във Велинград поставят асфалт върху снега.



Павел Алексадров пък пусна фотоси в обществената мрежа с дата 10 декември със следния текст: " Само във Велинград може да видиш валяци и снегорини в еднакъв ден. Браво, кмете, по този начин се асфалтира - стремително, на инат на времето и снега, на инат на наредбите и софтуерните условия! "
Договорът за СМР по план " Нова визия на централна градска част, местата за отдих, ремонт и реорганизация на улична мрежа в град Велинград " е подписан на 29 юни 2017 година. Той е на стойност 3 811 041 лева без Данък добавена стойност . Финансира се по Интегрирания проект за градско възобновяване и развиване на Велинград със средства по Оперативна стратегия " Региони в напредък ".



Според подписания от двете страни контракт гаранцията, която дава изпълнителят за всички типове новоизпълнени строителни структури на уреди, в това число и за земната основа под тях, е 120 месеца (10 години), за възобновени строителни структури на уреди, претърпели повреди – 96 месеца (8 месеца), а за съществени поправки на улици – 24 месеца.
За зародили недостатъци в гаранционните периоди възложителят уведомява документално изпълнителя в петдневен период от установяването им, а изпълнителят се задължава да ги в профил за своя сметка не по-късно от три дни след приемане на известието.
Общият период за осъществяване на обекта е 244 календарни дни, като за начална дата на осъществяване на СМР се приема датата на акт пример №2 – протоколът за разкриване на строителна площадка и установяване на строителна линия, равнище на градежа и легализация на заповедната книга на обекта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР