Този текст е част от специалната тема Ваканция, ура, с

...
Този текст е част от специалната тема Ваканция, ура, с
Коментари Харесай

Ралица Михайлова, психолог: Възпитаването на обичта към четенето започва от най-ранно детство

Този текст е част от специфичната тематика " Ваканция, ура ", с която " Детски Дневник " още веднъж се старае да е в интерес на родителите с хрумвания за приятни и потребни занимания за децата през идните три месеца отмора.

Не се отнасяйте към четенето като към обвързване или наказване. Избягвайте реплики от вида на " Ако прочетеш 10 страници, ще ти дам да играеш на телефона " – по този начин у детето още повече се затвърждава настройката, че четенето е нещо скучно и безусловно би трябвало да бъде пооощрявано, когато се случва. Това поучава психологът Ралица Михайлова от Асоциация " Родители ".

В края на образователната година учениците получават един лист със наложителна литература, която би трябвало да прочетат през лятото. Някои деца не желаят да го вършат. Има ли метод родителят да накара детето си да чете, без да го мъчи, пресира, попитахме Ралица Михайлова. Ето и нейните препоръки:

Възпитаването на обичта към четенето е развой, който стартира от най-ранно детство с първите книжки с доста дебели страници и четенето на приказки. Както с всичко останало, тук персоналният образец също е доста значим – дано детето да вижда, че отделяте време за четене, кажете му за това какъв брой забавна книга четете сега.

Поставете книгите на налични места из целия дом.

Оставете детето единствено да избере какво да чете и уважавайте избора му, защото е по-важно е детето да изпитва наслаждение от четенето и да намира тази активност за смислена.

Всяко четиво спомага за обогатяването на мисленето и речника на детето.

Също по този начин, не очаквайте от детето си да харесва книгите, които вие сте харесвали като дете. Изберете нови заглавия и издания с цветни корици и хубави илюстрации – въпреки всичко те притеглят детското внимание.

Ако детето настойчиво отхвърля да чете наложителната литература, предложете му да вършиме това дружно. Четете една глава или роман и обсъждайте прочетенето. Нека у детето не остава усещане, че това са просто някакви думи, написани на хартия, а че в действителност те описват някаква история.

Говорете за това, което се случва с героите, през какви страсти минават те, попитайте детето какво би направило на тяхно място, свържете историите от книгите с действителни прекарвания.

Предложете на детето да изгледате дружно екранизация на прочетената книга или приказка или пък отидете на тетрална режисура, обвързвана с нея.

Потърсете дружно в интернет информация за създателя, какво го е подтикнало да напише книгата и така нататък

Ако детето се натъкне на остаряла или непозната дума, потърсете смисъла ѝ в интернет.

Не забравяйте, че всичко това е развой, който може да отнеме време, а всяко дете се движи със свое лично движение.

Утре в " Детски Дневник " очаквайте изявление с Ралица Михайлова. Като част от екипа на Асоциация " Родители " тя се занимава с създаването на материали и запаси за деца, учители и родители, както и взе участие в провеждането на тематични образования и наставнически срещи. Ралица Михайлова работи интензивно по тематиките за поддръжката за родителите като най-прекия път към това децата да порастват здрави и щастливи.

Асоциация " Родители " е част от Националния център за безвреден интернет и като такава координира Консултативната линия за онлайн сигурност. На тази Линия могат да се обаждат деца, родители и заинтригуваните възрастни по всевъзможни въпроси, свързани с рисковете и опциите за децата в интернет. Ще Ви бъда доста признателна, в случай че в края на поставите няколко фрази за Консултативната линия – за нас е доста значимо родителите да знаят къде и от кого могат да получат поддръжка по тези въпроси, изключително при започване на лятото, когато терзанията към несъразмерното прилагане на цифрови устройства от децата нарастват.

" За да получите повече информация за уравновесеното потребление на цифрови устройства и интернет по време на лятната почивка, можете да се свържете с Консултативната линия за онлайн сигурност на www.safenet.bg или на тел. 124 123 (15 ст. за целия разговор). Консултативната линия се координира от Асоциация Родители и е част от Националния център за безвреден интернет. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Ваканция, ура 2019 (5)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР