Този роман дава възможност да има различен прочит - като

...
Този роман дава възможност да има различен прочит - като
Коментари Харесай

Деметра Дулева: "Преобърнати съзвездия" дава възможност за различен прочит

" Този разказ дава опция да има друг прочит - като разказ за първата обич или като разказ за последните години на социализма и за натиска, който тоталитарната страна оказва върху индивида, само че може и като роман за едно екзотично пътешестване до остров Мадагаскар ". Това сподели пред БНР Деметра Дулева при представянето на новия ѝ разказ " Преобърнати съзвездия " в предаването " 12+3 ". 

Авторката показа, че историята на романа стартира от едно нейно служебно пътешестване, прекосяващо Екватора и отвеждащо я в Южното полукълбо - в Мадагаскар:

" Това, което видях там, ме върна в моето детство. Оттам стартира това преплитане на пластовете на настоящо и минало, там стартира историята на романа ".

Деметра Дулева акцентира, че книгите ѝ не са автобиографични и не споделя в тях живота си:

" Това е силата на художествената нереалност и слово. Чрез тях описвам себе си и това, което съм претърпяла. Не е автобиографично, само че това е моята истина ".   

Заглавието " Преобърнати съзвездия " тя избира поради това, че най-добре показва романа и смислово, и географски :

" Действието се развива в България и в Мадагаскар, т.е. има географско катурване на съзвездията. В същото време, звездите са знак, който чертае ориста ни, по този начин в Мадагаскар се прекатурва ориста на героинята, само че и на всички останали ".    

Книгата ще бъде в книжарниците от 11 май.

Интервюто на Даниела Големинова с Деметра Дулева в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР