Този път се оказа, че бурята е много по-силна от

...
Този път се оказа, че бурята е много по-силна от
Коментари Харесай

СпейсЕкс очаква да загуби 40 спътника Старлинк заради силна геомагнитна буря

Този път се оказа, че бурята е доста по-силна от предстоящото и триенето се е повишило с 50% повече спрямо предходните изстрелвания. Екипът на “Старлинк ” незабавно е подал команди към спътниците да влязат в предпазен режим на работа и да трансформират ориентацията си, за да могат вероятно да избегнат резултатите на бурята. Но това не се е случило и СпейсЕкс чака 40 от новоизстреляните спътници да влязат в земната атмосфера (някои от тях към този момент са влезли). 

Това е непредвиден удар за програмата на СпейсЕкс “Старлинк ” по независещи от компанията условия – само че все пак случката потвърждава, че тактиката за попречване на галактически боклуци на компанията работи. Спътниците се изстрелват съзнателно в орбита с доста невисок перигей от 210 километра и след това стартират независимо напредване към 550-километрова орбита. Това подсигурява, че във високите орбити ще има единствено изцяло работещи спътници. В случай на ненадейно събитие, каквото бе геомагнитната стихия, спътниците изгарят безвредно в земната атмосфера. Няма боклуци, които доближават до Земята и няма риск от конфликт сред “Старлинк ” и другите спътници. 

Тази неповторима форсмажорна обстановка показва мащаба на ограниченията, които СпейсЕкс са подхванали, с цел да са водеща компания в битката с орбиталния отпадък. 

Инфо:

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР