Този път Борис Джонсън не успя да се спаси: след

...
Този път Борис Джонсън не успя да се спаси: след
Коментари Харесай

Множеството скандали на Борис Джонсън, с които ще бъде запомнен от историята

Този път Борис Джонсън не съумя да се избави: след три години на поста английският министър председател подаде оставка. Луксозни поправки, партигейт и куп други прегрешения: описът със свадите и аферите към него е дълъг. През годините той преодоля голям брой кавги, последният обаче се оказа съдбовен за държавното управление му.

Луксозен ремонт

Джонсън си навлече рецензии през април 2021 година, когато стана ясно, че в жилището, в което живее със фамилията си на " Даунинг стрийт " 11, е осъществен първокласен ремонт. Премиерът твърдеше, че е заплатил за него с персонални средства, само че се оказа, че за задачата са били употребявани средства от частно подаяние за Консервативната партия. Тъй като дарението не е било заявено по надлежния ред, партията му бе санкционирана, напомня " Дойче Веле ".

Луксозна отмора

Само месец по-късно, през май 2021, парламентарна комисия проверява неразбираемото финансиране на една от почивките на премиера. С тогавашната си избраница и днешна брачна половинка Кари Саймъндс той е прекарал Коледата през 2019 година на частния остров Мустик. Разходите за почивката са били платени от предприемача Дейвид Рос, който е и донор на Консервативната партия. След следствието, траяло месеци, комисията стигна до заключението, че Джонсън е дал правилна информация за финансирането на оспорваното първокласно пътешестване.
Скандалът с лобизма

През декември 2021 година депутатът от торите Оуен Патерсън беше заставен да се отдръпна поради непозволено лобиране. Малко преди този момент - през ноември - Борис Джонсън се намеси в аферата, пробвайки се да спре процедурата против Патерсън. Но откакто в консервативните редици се надигна отвращение, министър председателят даде крачка обратно. Впоследствие консерваторите изгубиха изборния окръг, в който Патерсън ги представляваше.

Пандемията и прекомерно бавната реакция

Борис Джонсън бе подложен на остри рецензии и за политиката си във връзка с пандемията от ковид. През май 2020 година неговият консултант Доминик Къмингс, прочут и като един от архитектите на Брекзит, си навлече неприятности поради хипотетични нарушавания на ограниченията. Въпреки публичната реакция Джонсън го поддържа. В последна сметка обаче Къмингс трябваше да се отдръпна през ноември същата година. Бившият премиерски консултант след това упрекна Джонсън в " пагубни " провали при преодоляването на пандемията. Но и един парламентарен отчет укори Джонсън в огромни пропуски. Според него забавеното въвеждане на локдаун първоначално е бил " един от най-големите провали в региона на публичното здраве " в историята на Англия.

" Партигейт "

Множеството празненства по време на локдауна доведоха до избор на съмнение против Джонсън в личната му партия. Той се организира през юни. Премиерът завоюва гласуването. Той неведнъж се извини за празненствата, които са били в цялостен прорез с разпоредбите, само че отхвърли да подаде оставка. Заради присъединяване си в едно от празненствата му бе наложена санкция, по този начин той се трансформира в първия министър председател в английската история, който по време на ръководството си е санкциониран за нарушение на закона.

В отчета си по аферата " Партигейт " високопоставената държавна служителка Сю Грей стигна до безапелационни изводи: съгласно нея държавното управление е отговорно за непозволените дейности по време на локдауна. Грей разкритикува многочислените нарушавания на разпоредбите и " несъразмерната консумация на алкохол " в седалището на държавното управление.

Последният скандал

В началото на юни заместник-главният учредителен секретар на консерваторите Крис Пинчър подаде оставка, откакто стана ясно, че е упражнил полово принуждение върху двама мъже. И в предишното Пинчър е имал сходни прегрешения. Говорител на държавното управление в началото отхвърли изказванието, че Джонсън е бил осведомен с държанието на Пинчър. Според някогашен почитан чиновник обаче Джонсън към този момент е бил осведомен за сходен случай още през 2019 година. Затова министър-председателят беше упрекнат в неистина. Джонсън призна, че назначението на Пинчър е било неточност.

В средата на май народен представител от Консервативната партия към този момент беше краткотрайно задържан по съмнение в обезчестяване. Също през май някогашен народен представител от партията беше наказан на година и половина затвор за полово посягане против малолетно лице. В края на април народен представител от ръководещата партия подаде оставка, откакто стана ясно, че е гледал нецензурен клипове на мобилния си телефон в Народното събрание.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР