Този мониторингов доклад на Европейската комисия за 2018 г. е

...
Този мониторингов доклад на Европейската комисия за 2018 г. е
Коментари Харесай

Сотир Цацаров: Съдебната реформа храни фондации, ражда грантове, за други хора е опорна точка

Този мониторингов отчет на Европейската комисия за 2018 година е може би първият, който не е писан с присъединяване на доноси на извънпарламентарни партии, може би първият справедлив отчет, без присъединяване на доноси на един, различен или трети. Може би това е помогнало отчетът да стане по-обективен. Това съобщи основният прокурор на Република България Сотир Цацаров в изявление за Българска национална телевизия.

 

" Съзнавам, че има партии, и даже магистратска организация, които не ги устройва това. Съдебната промяна храни доста хора, храни фондации, ражда грантове, а за други е опорна точка ", посочи още Сотир Цацаров.

 

" Може да кажем че 2018 година беше годината на Специализираната прокуратура. От тази интензивност Прокуратурата печели както другари, по този начин и врагове, едно последно социологическо изследване сподели, че всичко това, което се прави като следствие, се радва на утвърждението на 83% от обществото ", заключи годината основният прокурор.

 

" Що се отнася до враговете – сходни дейности печелят повече и по-силни врагове. Но и ние ставаме по-силни по този начин. Ефективността на тези акции е най-важната, тъй като в доста случаи започваме шумно, само че е от голяма важност по какъв начин ще приключват тези досъдебни производства. Затова споделям, че успеваемостта в последна сметка се мери в края и съм със напълно ясното схващане за това “, съобщи Цацаров.

 

Той уточни, че критиците на прокуратурата не се менят. " Съвсем скоро за тях комфортната теза беше една – бездействаща прокуратура, сравнявана, да вземем за пример, с румънската. И в този момент, когато тя стана по-действаща, стартират да се издига другата теза. Просто се трансформира зрителният ъгъл. И тези опорни точки са свързани с това, че надали не в деяние е пусната една репресивна машина – на прокуратурата и на КПКОНПИ.

 

Но хората са едни и същи, менят им се гледните точки. Защото това, което се случва в този момент, не е комфортно за тях. Техният проблем е, че тези дейности на прокуратурата могат да обиден самите тях. Едва ли от всичките тези приказки за тирания и гнет от профилирани институции българските жители ще се притеснят.

 

Защото голямата част от тях не са придобили на 25 години вестник, а няколко години по-късно – и дружество. Сега идва време да бъдат заложени въпроси, на които критиците са не запомнили отговорите и би трябвало да си ги напомнят “, съобщи основният прокурор и уточни, че тъкмо това поражда техният боязън.

 

Претендентите за поста основен прокурор ще бъдат подложени както на политически, по този начин и на персонални офанзиви, предвижда прокурор Сотир Цацаров, който очаква оспорвана конкуренция за собствен правоприемник след година. " Но се надявам да бъде човек, който да резервира независимостта на институцията “, съобщи той. 

" Не съм индивидът, който ще уточни, кой ще влезе след мен в кабинета на основния прокурор. Той ще бъде подложен на медийни и политически офанзиви, значимо е да резервира достолепието на прокуратурата “, съобщи Цацаров.

Той се спря и на спекулациите за бъдещите си назначения, след приключването на мандата му през идната година. " Нямам никакви упоритости да вляза в кабинета на Лозан Панов. Не считам, че в една демократична система основният прокурор незабавно би трябвало да стане ръководител на Върховен касационен съд или да влезе в Конституционния съд. Животът не се изчерпва с един мандат “, съобщи Цацаров. 

Цацаров дефинира убийството на Виктория Маринова в Русе като най-запомнящото се за него от отиващата си година. " Това ликвидиране, това закононарушение, бих споделил в персонален проект, а и в проект, който е обвързван с работата на моите сътрудници, директно ангажирани с това, може би е най-голямото ни и най-силно тестване, в това число и на душeвността и на професионализма през миналата година “, за още той и уточни, че убийството не е обвързвано с професионалната ѝ активност.

По отношение на разногласията към това дали би трябвало или не да бъдат в ареста някогашната кметица на кв. „ Младост “ Десислава Иванчева и другите подсъдими по това дело, Цацаров уточни, че последната дума ще има Апелативният съд. По думите му изискванията в арестите за всички арестувани са идентични. " За това, в случай че би трябвало да бъдем справедливи, не би трябвало да бъдем лицемерни: би трябвало да кажем, че българските затвори и българските следствени арести са в ужасни битови условия. И тези ужасни битови условия не са единствено за Иванчева ", посочи Цацаров.

 

Сотир Цацаров е безапелационен, че текстовете за тъй наречените 48-часов скришен арест, препоръчани в измененията за Наказателен кодекс, би трябвало да важат единствено за тежки закононарушения като тероризъм и проведена престъпност.  Президентът Румен Радев към този момент наложи несъгласие над тях.

 

Според обвинител номер 1 не може да се ограничи уведомяването на най-близките от фамилния кръг и на юристите на арестувания. " Ако в този момент, това несъгласие послужи за прецезиране на наредбата, тя ще работи. Ако на това несъгласие се реагира напук - несъгласие - гласоподаване - превъзмогване, тогава нещата не биха били по никакъв начин положителни. Пак споделям - не защищавам нито президент, нито парламент, аз обмислям от правна позиция ", изрази мнението си основният прокурор, представен и от Канал 3.

Цацаров акцентира, че в последния си мониторингов отчет Европейската комисия е възприела предлагането му да се сътвори система за търсене на наказателна отговорност от тримата огромни в правосъдната власт. " В Министерството на правораздаването към този момент се приготвят промени в Закона за правосъдната власт, които да обезпечат това. Мисля дори, че през 2019 година те ще бъдат действителност. Това, в случай че се случи, ще срути още един мит за недосегаемостта на основния прокурор ", уверен е Цацаров.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР