Този бюджет е за 100 процента от българските граждани, а

...
Този бюджет е за 100 процента от българските граждани, а
Коментари Харесай

Владислав Горанов: Бюджетът е за 100 процента от българските граждани

Този бюджет е за 100 % от българските жители, а не за 80 % от тях. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов в парламентарната зала при представянето на плана за държавен бюджет за 2018 година Министърът дефинира проектобюджета като - " осъществим бюджет, който се грижи през разходната част за младите, обезпечава, въпреки и не постоянно задоволително за тези, които сами не могат да се грижат за себе си, възрастните хора и без да лишава от дейните - тези, които основават богатства ".


По думите на Горанов основаните от жителите богатства, които бюджетът преразпределя за идната година, са повече. Те са повече и бюджетът през приходната част ще преразпредели близо 40 милиарда лева, сподели той. По думите му се чака Брутният вътрешен продукт да доближи за пръв път над 100 милиарда лева и да възлезе на към 106 милиарда лева Според Горанов средствата са повече, без значение че в осъществяване на доктрината, която изповядват ръководещите и в осъществяване на предизборна стратегия, не се трансформират налозите. Единствената параметрична смяна, обвързвана с налозите, е достигането на минималните акцизни ставки на тютюна, добави той. По думите му според контрактувания със обществените сътрудници график осигурителната вноска за фонд пенсии ще нарасне с един % през 2018 година

" За нас е значимо съществуващият модел на данъчна политика да бъде непокътнат. Чуха се доста доктринални тематики, свързани с неравенството и методите за неговото превъзмогване. Аз бих приел като откровени тези стремежи, в случай че те биха фактически довели до тъждество ", разяснява Горанов. Ролята на бюджета обаче е да изглажда неравенствата и да подтиква равния късмет на хората, добави той.

" Идентифицирахме като проблем - качеството на работната мощ. Следващата година продължаваме да влагаме в човешките запаси. Да, загубихме доста време, трябваше по-рано да създадем вложения в качество на междинното обучение, да вкараме инициативните, по-добре подготвените, най-хубавите висшисти в класната стая. Закъсняхме с това, плащаме тази цена ", съобщи Горанов.

Състоянието на пазара на труда е такова, че на процедура няма безработица, има свободни работни места, за които не могат да бъдат открити чиновници, сподели Горанов. По думите му равнищата на безработица са исторически ниски.

Освен качеството на работната мощ сме планували и усъвършенстване на модела на финансиране на междинното обучение, тъй че да отчитаме повече фактори, а освен броя на децата в учебно заведение. Смятаме, че по този метод част от слабостите на системата ще бъдат преодолени, съобщи той.

Инвестираме в допълнение и в опазването на здравето, макар че не се е родил този, който ще напише вярната рецепта по какъв начин да излекуваме болното българско опазване на здравето, съобщи Горанов.

По отношение на разноските за заплати - има нарастване в много браншове, не е на калпак, уточни министърът. Доходите в България са по-ниски от тези в страните, към които се стремим, уточни той. Но не бюджетът е този, който усилва приходите, той преразпределя и то много под 40 %, добави той.

Ако желаете да преразпределяме повече, би трябвало да се върнем към вашата позиция за нарастване на налозите, обърна се към левицата Горанов. Да приемем, че от време на време тези 80 % взимат превес във вас и се чуват и погрешни тези, разяснява Горанов. " За 80-те % не е моя имитация и без значение какъв брой доброжелателно е изведена от подтекста или в подтекста, тя е оценка за положението на българската народна власт ", добави той. Бюджетът е част от демокрацията, той е еманацията на отношението на ръководещите към ръководените, съобщи Горанов. Това, което решаваме през днешния ден, е по какъв начин да похарчим непознатите пари, сподели той.

Намалението на недостига би трябвало да бъде цел, би трябвало да продължим да го понижаваме, уточни Горанов. Трябва да свикнем, че би трябвало да се простираме съгласно чергата, и за идната година сме планували понижение на недостига по консолидираната фискална стратегия, сподели той. Според него това ще помогне и да се понижи дългът.

През годините ще вършим единствено падежи на задължения, а няма да емитираме нови такива на интернационалните пазари, съобщи министърът.

Виждам, че сте заредени с позитивни страсти, защото бюджетът беше избран като извънредно ляв, обърна се той към групата на Българска социалистическа партия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР