Той разделя българите, олицетворява българите или вреди на българите? Кое

...
Той разделя българите, олицетворява българите или вреди на българите? Кое
Коментари Харесай

Той радикализира позициите си. Може ли Румен Радев да бъде поставен в изолация

Той разделя българите, въплъщава българите или вреди на българите? Кое от трите прави президентът Румен Радев, който неотдавна упрекна в " безродие " група българи, а след това сподели, че Украйна е тази, която " упорства " да води война. Има специалисти, които считат, че Радев би трябвало да бъде подложен в изолираност.

Някои желаят импийчмънт за него, други го утвърждават. Двете полярни отзиви за президента Румен Радев съжителстват, откогато в България стартира политическа рецесия, довела до няколко служебни държавни управления, назначени от президента.

В края на предходната седмица възмущението стана по-отчетливо отпреди - поради това, че президентът " радикализира позициите си и всява разкол ". Така считат журналистът и политик Асен Агов и журналистът Петър Карабоев . И двамата са специалисти по интернационална политика от две разнообразни генерации.

В " Студио България " на Свободна Европа те разясняват три обстоятелството, които свидетелстват за радикализация у президента:
След визитата на Володимир Зеленски в София на 6 юли, Радев упрекна държавното управление в това, че като оказва помощ на Киев.В четвъртък, 13 юли, президентът събра в едно изречение, с цел да опише една група българи - тези, които не утвърждават издигането на 111-метров стълб в Родопите, върху който се вее гигантско българско знаме. По думите му тези хора показват " нихилизъм ", " безродие " и " непочтеност ", а също така желаят да " охулят " и " пречупят " концепцията за пилона със знамето.Ден по-късно президентът разяснява войната в Украйна с думи, които до момента не е изричал. Доскоро той споделяше, че желае войната да спре с договаряния, без да признава, че този апел оказва помощ единствено на Москва. Сега той се изрази непосредствено:, с което зае намерено съветска позиция.
Реакцията на останалите политически играчи против дейностите на президента е закъсняла, сподели Асен Агов. " Но те занапред могат да го слагат в изолираност или в цялостен локдаун, вместо да се пробват да влизат в невижданата обстановка по пускане на процедура по импийчмънт ", добави той.
Най-важното от изявлението
„ Радев си повярва, че може да ръководи еднолично външната, политика, защитата, стопанската система и каквото се сетите на България “

„ Не сме виждали толкоз деен вицепрезидент, имаме съвсем клонинг на президента. Двамата правят действия, които са надалеч от пълномощията им “

„ В България се основава от президента Радев и от група от празненство, напълно неправилна визия за това каква е външната политика, политиката по защита и сигурност и кои са целите ни “

„ Следващите три години от неговият мандат би трябвало да бъдат прекарани в политически локдаун. Той би трябвало да се изрази в това, че другите, определени да ръководят страната, би трябвало да не се срещат с него, да не му разрешават да своеволничи във външната политика, защитата и националната сигурност “.
Радев радикализира позициите си Това е еволюция на разбиранията на президента Радев
„ [На Рожен] нямаше смяна на позицията, или нещо ново, което да чуваме. Напротив. Това е еволюция на разбиранията на президента Радев “, сподели Петър Карабоев. По думите му президентът върви „ с дребни стъпки “ към радикализиране на позициите си.

„ [Радев] си разрешава да радикализира позицията и да сее разкол като лепи етикети, доста грозни, водещи до опасност, тирания и гонене на сънародници, от хората, които му симпатизират, това имам чувство, че ще се ускори “, сподели още Карабоев.
Действията на президента издават политическа неопитност
Според двамата публицисти с последните си дейности Румен Радев е посочил, че не е квалифициран да извършва поста, който заема. Това частично се дължи на бързия му скок от професионален боен непосредствено към президентската институция без различен път в политическата кариера преди този момент.
Той нищо не схваща от политика. Нищо. Нула. И по тази причина се пробва да надвика политиците,
„ Той нищо не схваща от политика. Нищо. Нула. И по тази причина се пробва да надвика политиците, а със силата на гласа си, нима някой му повярва “, сподели Агов. Той добави, че образец за това е тезата му от началото на войната, че „ Русия ще завоюва войната “.

Според Агов позициите на президента за войната са го лишили от престиж пред сътрудниците на България в НАТО и Европейски Съюз .
Президентството има извънредно висока интензивност
В последните седмици президентът и вицепрезидентът демонстрират извънредно висока интензивност за постовете си, счита Петър Карабоев. Изненадата идва от това, че от пресслужбата на Радев и Илияна Йотова непрекъснато оповестяват за свои интензивности, което е извънредно за институция, която „ е с много, много лимитирани пълномощия по конституция “ по отношение на управническите им функционалности.

Това се случва най-много във връзка с външната политика, само че също и във връзка с защитата, стопанската система и други сфери. Това е разследване и на дългото ръководство на Радев посредством назначените от него няколко служебни държавни управления сред 2021 година и 2023 година

Това може да бъде забелязано в последните семици, както в дейностите на Радев, по този начин и в тези на вицепрезидентката Илияна Йотова. по предписание би трябвало да се занимава с молби за опрощение на наказани, с даване на българско поданство и с даване на леговище.
По нито едно от тези неща те нямат пълномощия
„ Тя се изрича за връзките със Северна Македония. Говори по какъв начин в Созопол ще има великански международен културен център. При срещата със Зеленски от президентството предложиха стопански план. По нито едно от тези неща те нямат пълномощия “, сподели Карабоев и добави, че това ще продължава, до момента в който институциите не реагират и не кажат, че това са персонални отзиви на тези двама души.
„ Политически локдаун “ вместо импийчмънт
След серията изявления на Радев няколко митинга и един народен представител желаеха неговият импийчмънт с обвиняване, че той разединява нацията. Импийчмънтът съставлява процедурата по предварителното преустановяване на мандата на президента и вицепрезидента.

Процедурата обаче може да стартира единствено по отношение на държавна измяна и нарушаване на конституцията.

Според Агов и Карабоев все още стартирането на процедура е доста сложна задача, най-малкото тъй като това е невиждана в историята на страната обстановка.

Според Асен Агов обаче е допустимо политическите партии да слагат Радев в изолираност или „ цялостен политически локдаун “. Това значи президентът да не взе участие във вземането на нито едно решение за страната.
Следващите три години от неговият мандат би трябвало да бъдат прекарани в политически локдаун
„ Следващите три години от неговият мандат би трябвало да бъдат прекарани в политически локдаун. Той би трябвало да се изрази в това, че другите, определени да ръководят страната, би трябвало да не се срещат с него, да не му разрешават да своеволничи във външната политика, защитата и националната сигурност “, сподели той.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР