Той коментира и какво ще се случи след демонтажа на

...
Той коментира и какво ще се случи след демонтажа на
Коментари Харесай

Трайчо Трайков каза кога окончателно падат фигурите на МОЧА

Той разяснява и какво ще се случи след демонтажа на Паметника на Съветската войска, прочут като МОЧА - Монумент на окучационната Червена войска. 

 

" Това е тематика на креативно изпитание, консултация. Премерване на хрумвания. В кабинета си имам цялостен долап от хрумвания какво да има там ", уточни Трайков в ефира на Българска национална телевизия.

 

По думите му част от концепциите включват запазвнето и потреблението на фундаментите. 

 

" Например, в случай че там е просто един прекрасен парк от постамента няма да има потребност. Ако е някакъв монумент, фундаментът може да се употребява. Според мен няма да е неприятно да е един прекрасен парк, както е било преди ", означи Трайков. 

 

" Конструкцията загуби борбата с времето. В момента се действа отговор на тези действителности. Предвижда се разглобяване и пренасяне на друго място, където да се възстановят и запазят. Монтират се оградите, които обрисуват достъпа на техника за демонтажа. "

 

Вчера, че следва ремонт на фигурите на Паметника на Съветската войска.

 

" Ако някой се чуди какво става: подписахме импортирания от регионалната администрация ПБЗ за ремонт на фигурите и стартира осъществяването ", написа във Фейсбук Трайков, откакто по-рано през вчерашния ден към МОЧА се появи нова спомагателна ограда към паметника поради сигурността на жителите.

 

През март 2023 година Столичният общински съвет прие окончателно МОЧА да бъде изместен от Княжеската градина в Музея на социалистическото изкуство. Предложението за премахването бе на " Демократична България ".

 

Въпреки че администрацията приказва за унищожаване на монумента поради сигурност, гражданските претенции за ремонт имат и геополитически темперамент.

 

От началото на войната на Русия в Украйна голям брой пъти МОЧА е ставал обект на обективни офанзиви от подкрепящите Украйна с настояването да бъде изместен от центъра на София. Паметникът се приема за знак на съветските зависимости на България, като невъднъж протестиращи От началото на войната на Русия в Украйна голям брой пъти МОЧА е ставал обект на офанзиви от подкрепящите Украйна с настояването да бъде изместен от центъра на София. Към момента паметника се приема за знак на съветските зависимости на България, като невъднъж протестиращи зоват за премахването му.

 

ФрогНюз

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР