Той е само на 28 години и вече стремглаво върви

...
Той е само на 28 години и вече стремглаво върви
Коментари Харесай

Никога не е имало план Б. Инж. Петко Стоев и неговият робот за дистанционна рехабилитация

Той е единствено на 28 години и към този момент стремително върви по пътя на роботиката. Докторант към Българска академия на науките, а към този момент и създател на стартъп компания, инж. Петко Стоев желае да намира пресечната точка сред науката и предприемачеството, с цел да прави живота на хората по-лесен.

От дете мечтае да основава роботи. Днес е на 28 години и целенасочено върви по този път. От тази година има стартъп компания, в която търси способи да усъвършенства живота на хората посредством високотехнологични и кибер-физични решения. Първото от тях е робот за отдалечена рехабилитация на ръка.

Той е инж. Петко Стоев и в сряда стана " Предприемач в науката " на Фондация " Карол Знание " . Неговият рехабилитационен робот беше отличен с парична премия в размер на 30 000 лева Фондацията е основана през 2018 година от Станимир Каролев - създател на финансова група " Карол ".

Петко Стоев израства в фамилията на двама инженери и още като дете прави роботи със своите конструктори. След това стартира да ги рисува и да си показва кое защо би служило.

" Още от дете единственото нещо, което си представях, че ще върша е да конструирам роботи. Никога не е имало проект Б. Аз в никакъв случай не съм мислил, че ще върша нещо друго ", споделя той пред Свободна Европа.

Стоев приключва Природоматематическата гимназия " Акад. Алексей Корольов " в Благоевград с профил информатика. След това продължава с " Инженерен дизайн " към Машиностроителния факултет на Техническия университет . Преминава и през две магистратури. Едната от тях приключва, а другата към момента чака дипломната си работа. В момента е докторант в секция " Кибер-физични системи " към Института по осведомителни и информационни технологии – Българска академия на науките .

Споделя, че научната му кариера стартира още по време на бакалавърската му степен с създаването и представянето на научни отчети. Тогава негов непосредствен претърпява случай и има потребност от рехабилитация, а у него се заражда концепцията за машина, която може да прави това вместо лекарите.

През 2021 година печели план към Фондация " Америка за България " и стартира създаването на първообраз дружно със собствен другар.

Роботът съставлява екзоскелет за горните крака, като се слага на частта от ръката, която има потребност от рехабилитация. Той е модулен и може да се употребява единствено нужният за оживление модул, а останалата част да се даде на различен пациент. Предлага три типа оживление – пасивно, резистивно и асистивно.

С него пациентите могат да бъдат лекувани от отдалеченост, а се усилва и броят на хората, които могат да бъдат поети от един доктор.

" Тук не приказваме за заменяне на специалности. Говорим за облекчение и на експертите и на пациентите ", споделя той. Стоев изяснява, че с робота се понижава рискът от развиването на професионални болести при медицинските лица, които директно се занимават с рехабилитационни действия. Причината е, че той лишава физическото изпитание.

Роботът улеснява и пациентите, на които към този момент не им се постанова да напущат дома си. Стоев отбелязва, че хората, които имат потребност от рехабилитация, постоянно са трудноподвижни и за тях напредването до болничното заведение е в допълнение натоварване.

" Чрез робота лекарят задава раздвижванията, които са нужни за процедурата. След това те се извършват изцяло самостоятелно от робота, до момента в който пациентът може да си седи на канапето, да се разхожда от едната стая в другата ", изяснява той.

На 25 януари планът на инж. Стоев е отличен с парична премия в размер на 30 000 лева от " Предприемач в науката " на Фондация " Карол Знание ". В рамките на формата той събира екип от близо 20 индивида , измежду които има програмисти, финансисти, маркетолози и консултанти в региона на медицината.
 Инж. Петко Стоев с премията от Фондация
В началото на януари тази година той публично записва и компания –. Предметът на активност на стартъпа е основаване и генериране на високотехнологични кибер-физични решения и артикули, подобряващи качеството на живота на хората.

Стоев споделя, че сега тече развой на патентоване и узаконяване на рехабилитационния робот. Спечеленото финансиране компанията ще употребява за прекосяване от лабораторен първообраз към артикул, който да може да се продава. Все още не ясно какъв брой време ще отнеме това. Същевременно образуваният от Петко Стоев екип към този момент работи и по нов план.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР