Той е хубав, чаровен, умен, справя се добре с всичко,

...
Той е хубав, чаровен, умен, справя се добре с всичко,
Коментари Харесай

Каква е разликата между нарцис и човек със самочувствие?

Той е прекрасен, обаятелен, интелигентен, оправя се добре с всичко, с което изиска да се захване

Много сте удовлетворени от това, само че и малко се притеснявате дали самочувствието му не е прекомерно, дали не от тези – нарцисите, които толкоз доста се харесват, че отблъскват другите хора.

Психолозите показват, че има признаци, по които хората със самочувствие се отличават от самовлюбените нарциси. Учени са изследвали 540 студенти и са измервали връзката сред степента на оценката им за себе си и склонността им към нападателно държание. При това те са разкрили, че най-нарцистичните са най-склонни да изригват вербално, когато ги подлагат на критика.

Критиката прави нарцисистите нападателни, а хората с високо самочувствие не се смущават изключително от нея, показват откривателите. Причината е, че на по-дълбоко равнище нарцисистите са несигурни в себеоценката си и рецензията ги удря в слабото място. Дори и най-малката забележка предизвика експанзия у тях.

„ Нарцисисгите желаят да санкционират или победят оня, който е засегнал и заплашил тяхното извънредно високо мнение за себе си – разясняват създателите на изследването. – Хората, които са заети непрекъснато да валидират грандиозната визия за себе си, намират рецензията за изключително разстройваща и избухват гневно против нейния източник. “

Нарцисисгите усещат прекомерно огромна опасност за своето его. Хората със здравословно високо самочувствие не стават по-агресивни към тези, които ги подлагат на критика.

„ Семената на нарцисизма могат да се посеят още в доста ранна възраст – споделя проф. Брад Бушман, началник на проучването. – Ако децата стартират да развиват нереалистично оптимистични отзиви за себе си и тези убеждения непрестанно се отхвърлят от другите, възприятието на обич към себе си може да направи тези деца евентуално рискови за тези към тях. “

Друг способ да разпознаете нарциса е непосредствено да го попитате. „ Хората, които доста се харесват, са съвсем горди от този факт. Те не виждат нарцисизма като нещо негативно. Те имат вяра, че са освен това от останалите и не се тормозят да го заявят обществено “, изяснява проф. Бушман.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР