Той е един от най-знаменитите физици на 20 век, гений,

...
Той е един от най-знаменитите физици на 20 век, гений,
Коментари Харесай

Бракът е кооператив, който убива любовта. А жената, която иска да се омъжи, се занимава с кооперативен шантаж ♥ Лев ЛАНДАУ

Той е един от най-знаменитите физици на 20 век, талант, чиито любовни похождения се трансформират в същинска легенда. И не е чудно, че отвън сериозните си научни деятелности, Лев Ландау записва и задоволително размисли по тематиката за дамите, брака, фамилията и любовта. 

Ландау е прочут със своята квантово-механична теория за диамагнетизма, теорията на Гинзбург-Ландау за свръхпроводимостта, полюсите на Ландау в квантовата електродинамика и теорията за свръхфлуидността на течния хелий, за която през 1962 година получава  Нобелова премия за физика. Неговите писания по теоретична физика будели наяве удивление у сътрудниците му, а способността му малко и тъкмо да изясни всеки комплициран проблем, спечелели уважението на студентите му.

Роден през 1908 година, Ландау растял като непретенциозно и срамежливо момче, само че дружно със международната популярност, пристигнало и непредвиденото боготворене от стотици поклоннички. Съвремениците на Ландау свидетелстват, че физикът назначил специфичен екип от привлекателни лаборантки, считайки, че хубостта е най-важната им компетентност. А познанията на самия учен стигали за всичко.

Съпругата на физика, Кора, изживяла тежки моменти – налагало й се да се помирява с девойките, които непрекъснато се появявали в живота на известния й брачен партньор. Ландау смятал, че бракът е кооператив, който убива любовта и без значение от  любовта към жена си, отстоявал правото си на амурни забежки. Това било изискването, при което той се съгласил да живее с Кора. 

Публикуваме някои от най-ярките цитати на Илич Давидович Ландау от книгата на Мая Бесараб „ Страници от живота на Ландау ”. 

(1908 ~ 1968)

Любовта е свято възприятие, не трябва да се опасяваме от него. Трябва да се опасяваме от отсъствието на обич и неприятните стихове за любовта. 

Мисля си, че в случай че на мъжете им се постановяваше да раждат, човечеството би измряло.

Отдавна допускам, че красивите мъже са неприятни любовници. Те разчитат на това, че дамата ще бъде задоволена, съзерцавайки хубостта им. 

Не числя се към мъжете, които слагат мощния пол по-високо от слабия. Ако имах толкоз отговорности, колкото имат дамите, в никакъв случай не бих станал физик.

В мнозинство от случаите, това, което назоваваме трудност на човешките връзки, е небивалица. Трябва да се научим да разграничаваме понятията „ комплицирано ” и „ мъчно ”. Веднага ще ни стане по-леко, това към този момент е тъкмо. 

Създал съм няколко нелоши физични теории, само че какъв брой тъпо, че не мога да обявявам своята най-хубава доктрина – по какъв начин би трябвало да се живее.

Ние живеем единствено един път, и то толкоз малко - никакъв живот няма да има по-късно. Затова е нужно да улавяме всеки момент, всяка опция да създадем живота си по-ярък и забавен. Всеки ден с горест мисля за това, какъв брой благоприятни условия за ослепителен живот са били пропилени.

...

♥ Единственото, което желая, е да бъдеш щастлива. Ти би трябвало да бъдеш щастлива непременно, без значение искаш ли това, или не. А това, че ти по всякакъв начин саботираш щастието, пробвайки се да бъдеш нещастна под всевъзможни лъжливи предлози, мен напълно ме възмущава. 

Ландау в писмо до брачната половинка си Кора, 1939 година

...

Ако няма обич, не трябва да се насилвате да съжителствате с нелюбим човек. Не бива да забравяме словата на Христос: „ Нека греховете й бъдат простени, тъй като тя доста обичаше ”. Любовта е по-силна от всичко. 

Странно, мъжете постоянно се женят успешно, а виж, дамите – доста рядко се омъжват успешно. 

Бракът е кооператив, който убива любовта. А дамата, която желае да се омъжи, се занимава с кооперативен шантаж. 

Източник:
Снимки: bg.wikipedia.org, commons.wikimedia.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР