Той е доктор по социология, магистър инженер, граждански активист, демократ.

...
Той е доктор по социология, магистър инженер, граждански активист, демократ.
Коментари Харесай

Константин Павлов-Комитата, който иска чиста и зелена София без корупция

Той е лекар по социология, магистър инженер, цивилен деятел, демократ. Близо 20 години от живота си посвещава на свободни онлайн медии, един от основателите е на българския имейл провайдър abv.bg. Преди четири години внезапно сменя попрището - кандидатира се за кмет на столичния регион " Лозенец " и печели изборите. Казва се Константин Павлов, само че мнозина го знаят като Комитата - това е името, с което е прочут като деен блогър в годините.

Комитата още веднъж е претендент за кмет на " Лозенец " - от локалната коалиция " Обединени за София ", в която са " Продължаваме промяната ", Демократична България и " Спаси София ". Казва, че доста му се желае да довърши започнатото в централния столичен регион. Вярва, че е извънредно време да има промяна и децентрализация в локалната власт, с цел да може тя по-бързо да взема решение проблемите на хората. Важно му е жителите да не виждат в никакъв случай табела в институция " Тук не е информация " и приканва хората да гласоподават - тъй като " апатията не се отплаща ".

Разговаряме с него за значимите неща са столицата, за наследството, постигнатото за един мандат и кое може да бъде по-добре в идващия.

Какво ви накара още веднъж да поискате да се включите в предизборната борба за още един мандат като областен кмет на " Лозенец "?

Нещата в София стават относително постепенно. Тъкмо подготвихме няколко хубави плана за реализация и, почтено казано, бих желал да ги довърша. Също по този начин считам, че през този мандат, който се задава, ние ще имаме болшинство в Столичния общински съвет, а с болшинство е доста по-лесно да се работи. Общинският съвет е този, който задава посоката и темпото на работата на общината.

Ако човек работи в несъгласие с общинския съвет, това е все едно да си купи хубава кола и да я бута по всички страни по улиците. Когато районният кмет има поддръжка, се вижда, че колата има и прекрасен мотор. Това е моята мотивация да се явя за още един мандат - имам вяра, че този път нещата ще се получат още по-добре.

Вие казахте, че не сте имал опит като професионален политик, когато се кандидатирахте преди 4 години, бяхте лице от гражданското общество, от митингите. Какво променихте в ръководството на районната администрация, когато станахте областен кмет, с този цивилен профил, който имате?

Първото нещо е, че почнах да употребявам интензивно обществените мрежи за връзка с жителите. Аз съм първият областен кмет на " Лозенец ", който интензивно поддържа връзка с жителите и онлайн. Защото обичайните способи на другарство ги знаем - приемно време, проведени срещи, изяви в медиите и така нататък Предприех тази стъпка, която за оня миг беше вярна - да поддържам връзка интензивно през обществените мрежи. И, несъмнено, неодобрение постоянно има, само че аз мисля, че се получи относително добре.

Встъпвайки в служба заварих и един много противен нефункциониращ уебсайт на районната администрация. Имам дълъг опит в онлайн медиите - към 20 година, тъй че преработихме уеб страницата, с цел да дава отговор на всички модерни условия. И той се получи ужасно. Още на първата страница не занимаваме хората с някакви приветствия, не ги разсейваме. Те незабавно могат да намерят услугата или информацията, която ги интересува. Всичко е на един клик разстояние.

Третото, което направихме, е да подобрим доста институционалния имидж, с който хората в региона могат да се разпознават. Обновихме постройката на районната администрация - там, където жителите се срещат с нея - фоайето сега е много съвременно, забавно, със ситуационни табла, с разнообразни забавни места и персони от " Лозенец ". Направихме и модерна навигация. Това значи, че на всяка стая написа кой е вътре, защо дава отговор, няма блуждаене сред стаи и гишета.

И, несъмнено, на никое място няма надпис,,Тук не е информация “.



Какво заварихте в регион " Лозенец " през 2019-а, с изключение на грозния уебсайт, който ви е бил „ наследен “ - като планове, като неточности, които е трябвало да поправяте?

Заварих една инерция, траяла, за жалост, прекомерно дълго време. Първо взе, че стана дума за прекомерно неприветливия, до известна степен неприятелски метод към жителите. Но по-тъжното е, че заварих и много изостанали проблеми, които е можело да бъдат решени през последните 20 години, само че по този начин и не са били стартирани.

Например придобиването на терени, на които биха могли да се строят детски градини и учебни заведения. Липсата тук-там в общинските детски градини е един от най-острите проблеми в София. В " Лозенец " той е още по-остър, тъй като е бързо разрастващ се регион с доста млади фамилии. Но подготвителните работи даже не бяха стартирани, когато аз станах кмет. И когато през 2020 година тогавашният министър-председател " изхвърли " едни 60 милиона лв. през прозореца на джипката, с цел да стартира строителството на детски градини в София, се оказа, че работата по терените, освен в " Лозенец ", а в целия град, е много обратно. Наложи се да компенсираме това закъснение и започнахме да строим разширения в имоти за съществуващите детски градини. На останалите места, доколкото е допустимо, започнахме и процедури по последователно придобиване на нужните парцели от общината.

Това, което заварих, доста ме разочарова, тъй като явно предходната администрация изобщо не беше мислила за хората, за метода, по който те ще живеят.

Работата ви, защото вие бяхте цивилен кмет от политическа мощ, която беше в съпротива в Столичния общински съвет, допускам, е била съпроводена с известни провокации поради липса на поддръжка. Как се справяхте с това тестване?

Не беше елементарно, по-сложно е, в сравнение с хората си го показват. Общината в действителност е много комплициран организъм, който може да действа добре единствено, в случай че се работи в синхрон. Между другото аз бих добавил и страната, и общината, цялата обществена власт би трябвало да действа в синхрон.

Когато районният кмет е в съпротива на ръководството на Столичната община, много неща се разсинхронизират, не са в такт, не работят дружно. Проекти се бавят, вършат се неща в ущъб на жителите. Крие се информация, не се отпускат бюджети... Въобще най-разнообразни административни номера се въртят.

Крайният резултат е, че жителите страдат, че неща, които те заслужават и би трябвало да се осъществят в региона, или не се осъществят, или стават със забавяне.

Когато е имало единодушие, единодушие сред централната община, региона, жителите, тогава всичко е бързо, в период, хубаво.

Има ли потребност от някаква смяна в тази комплицирана конструкция?

Има потребност от някаква трагична смяна. Има потребност от така наречен децентрализация, за която ние приказваме още от 2019 година Всъщност има потребност от още по-широка смяна, дано я нарека промяна в локалната власт, тъй че регионите в градовете с районно разделяне (София, Варна, Пловдив) да станат по-самостоятелни. И районните кметове, които жителите избират мажоритарно, да имат повече власт, повече пълномощия, по-големи бюджети, с цел да могат по-бързо и по-добре да вземат решение проблемите на хората.

Но това важи освен за регионите. И общините в България имат потребност от по-голяма децентрализация и по-малка взаимозависимост от страната. Наистина приказваме за доста огромна, трагична промяна в локалната власт, която би трябвало да се случи в един миг. Аз се надявам бъдещото болшинство в общинския съвет да предприеме първите стъпки.

Сега нещата са изкривени. Не работят добре, доста се бавят. Ако ми разрешите да дам образец. Знаете ли каква е процедурата, с цел да отреже или окастри дърво, да вземем за пример? Разбира се, първо би трябвало позволение и това е вярно, тъй като всички се притесняваме от качеството на зелената система в София. За да се отреже едно дърво, би трябвало да има задоволително добра аргументация - то е рисково, сухо е, пречи на нещо в действителност значимо. За отплата би трябвало да бъде засадено ново дърво на друго място.

Сега обаче процедурата е следната: идва в районната администрация искане за подкастряне или подрязване на дърво. Това би трябвало да се случи пролетта или есента. Отива наш еколог и ревизира на място какво е положението на дървото - по какъв начин се развива, болно ли е, крепко ли е. Издава наставление. Това наставление отива в Столичната община за координиране. Тези съгласувания могат да лишават по 4-5-6 месеца.

Районният еколог е задоволително квалифиран да вземе решение каква да е ориста на едно дърво, само че вместо това се чака с месеци. Гражданите се изнервят и аз изцяло ги разбирам. Те не могат да схванат какво постанова 6 месеца да чакат отговор на такова обикновено питане.

Това е единствено един от десетките такива образци. Има ужасно доста процедури, които изискват една кореспонденция да се разноски до Централната община и да се върне. Когато се случи тази децентрализация, тъй като аз съм твърдо уверен, че тя в един миг ще се случи, един от най-важните ѝ резултати ще бъде трагичното ускоряване на процесите в общината. Нещо, което е отнемало 5-6-8 месеца, ще се взема решение за 2, примерно.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР