Той добави, че ДПС, БСП за България и Възраждане са

...
Той добави, че ДПС, БСП за България и Възраждане са
Коментари Харесай

Проектът за изменение на Конституцията ще бъде входиран до дни

Той добави, че Движение за права и свободи, " Българска социалистическа партия за България " и " Възраждане " са поканени да предложат своите хрумвания за промени.

Трите обединения, които работят за конституционна промяна, ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи оповестиха, че ще изготвят свои планове, само че ще внесат общ.

На свое съвещание отрасловата парламентарна комисия разисква конституционни промени.

Надежда Йорданова от " Продължаваме Промяната - Демократична България " напомни предложенията за промени, които обединението показа в неделя. По думите на Йорданова укрепването на българската държавност и укрепването на независимостта на съда са в основата на предложенията. Тя добави, че друга група промени, които оферират, са свързани с контролиране функционалностите на служебното държавно управление.

Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС съобщи, че има чувство за това, че е извънредно време да се създадат промени в Конституцията, като изиска да се приготви добър план, подсилен от повече политически сили, с цел да не се постанова скоро да се ревизира още веднъж главният закон.

Тя уточни, че би трябвало да се изпълнят стандартите за самоуправление и самостоятелност на съдиите във Висшия правосъден съвет (ВСС), а във връзка с прокуратурата да има повече публичен надзор. Захариева добави, че от ГЕРБ-СДС имат хрумвания във връзка с Инспектората на Висш съдебен съвет. По отношение на служебните кабинети би трябвало да намерим малко по-балансиран вид, знаем, че има разнообразни модели, сподели Екатерина Захариева. Тя добави,че ГЕРБ-СДС не биха подкрепили предлагането на ПП-ДБ за мандатите на кметовете.

Може би в идващите дни ще бъде входиран план за изменение на Конституцията, разяснява Радомир Чолаков.

Към сегашния миг нямаме законопроект и подготвени оферти за изменение на Конституцията, съобщи Мая Димитрова от " Българска социалистическа партия за България ". Тя добави, че има въпроси, за които си коства да се намерения и да се приказва по-сериозно, само че има и такива, които не са в дневния ред на обществото. Димитрова уточни, че когато бъде показан подготвен законопроект, нейната парламентарна група ще изрази мнение по предложенията.

Златан Златанов от " Възраждане " разяснява, че неговата партия ще отхвърли изрично всички оферти за конституционни промени, импортирани от " представителите на сглобката ". Той регистрира, че Конституцията има потребност от избрани промени, само че " Възраждане " смята, че моментът не е в този момент.

От Движение за права и свободи резервираха безмълвие по тематиката за конституционни промени.

Създадоха се повишени упования за промени в конституцията, уточни при откриването Радомир Чолаков. Очаква се да бъдат разисквани законопроектите на Движение за права и свободи и ПП-ДБ, които оферират изменение на главния закон.

От " Възраждане " обявиха, че няма да поддържат никакви промени в главния закон, тъй като сега се правят геополитически промени в света.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ съобщи, че концепциите на обединението са част от напъните на " общия ни път да намерим общо сечение и да създадем общ план. "

" За да се развива България като една демократична страна е добре да заложим в Конституция това, че българската държавност се гради върху духовността и полезностите на просвещението, които са ни завещани от делото на Кирил и Методий. Това е значимо. Това са полезностите, които поддържаха нашата еднаквост ", сподели тя.

Йорданова посочи, че планът на Политическа партия - Демократична България планува подсилване на независимостта на съда посредством структурна промяна на Висш съдебен съвет и прокуратурата.

" Следващата група промени, които предлагаме са свързани с контролиране на функционалностите на служебното държавно управление. Тоест усилване и на тази част на Коституцията - България е парламентарна република. При предварително преустановяване на мандата на държавното управление, в случай че няма болшинство за избор на ново постоянно държавно управление, държавното управление в оставка да продължи да извършва функционалностите на постоянно държавно управление. Да се понижи интервала, в който страната остава без настоящ парламент на един месец ", продължи Йорданова.

Никола Минчев от Политическа партия - Демократична България продължи по плана на обединението.

" Нашава визия за смяната, която касае Висш съдебен съвет е окончателното му делене на два обособени органа, тъй че той да остане административен и кадрови орган само за съдиите и да се образува нов административен съвет, който да е за прокурорите и следователите ", сподели той.

По думите му общата численост на членовете на Висш съдебен съвет ще се резервира на 25, като при Висш съдебен съвет съставът включва 15 члена, като е планувано болшинство на съдиите, които са избирани директно от съдии.

 

Преди дни от " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) оповестиха предложенията си за промени в Конституцията. Те включват промени, свързани с фигурата и мандата на основния прокурор, състав и мандат на Висшия правосъден съвет, въвеждане на самостоятелната конституционна тъжба, смяната в статута на служебното държавно управление, мандата на общинските кметове, както и предлагането 24 май да стане народен празник и да се назовава Ден на българското слово, култура и културата, и на кирилицата.

Предложението на Движение за права и свободи за смяна в главния закон бе показан още предходната година.

Това е първото съвещание на конституционната комисия.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР