Той беше крал , а тя американка с един развод

...
Той беше крал , а тя американка с един развод
Коментари Харесай

Уолис Симпсън и Едуард VIII - любовта, която лиши краля от короната на Англия

Той беше крал, а тя американка с един бракоразвод и сегашен втори брак. Скандалът бе голям, само че любовта им – още по-голяма. Трябваше да избягат, с цел да могат най-накрая да се обичат свободно.

Черната лимузина „ Делае “ постепенно поема по алеята от липи, с цел да спре на площадката пред дребния палат „ Канде “, Франция. С многочислените си островърхи покриви, с триъгълните си капандури и с богато украсените си прозорци, той се издига като замък от приказките в долината Инд. Журналисти и фотографи чакат нетърпеливи да видят бъдещите младоженци. Не се случва всеки ден кралят на Англия да се откаже от трона, с цел да се ожени за елементарна жена, американка, освен това с два развода зад тила си. Датата е 3 юни, годината – 1937… 
Една ясно обрисувана орис е на път да бъде разбита…
Детето, родено на 23 юни 1894 година в замъка „ Ричмънд “ в графство Съри, Англия, е орисано да има блестящо бъдеще. Казва се Едуард, кралско име… Като наследник на бъдещия крал Джордж V, ориста му е напълно тъкмо предначертана. Когато през 1910 година татко му се възкачва на трона, 15-годишният юноша получава купа та „ Уелски принц “. Англия е очарована от своя хубав предстоящ монарх, строен и неотразим. Затова и с ненаситност му прости многочислените краткотрайни любовни връзки, надявайки се, че въпреки всичко някой ден той ще срещне своята прелестна принцеса. Но скоро Уолис Симпсън се промъква в сърцето на Едуард, а тя няма нищо, но нищо общо с визията за идеалната принцеса…

Родена от извънбрачна връзка в Съединени американски щати на 19 юни 1895 година, тя се омъжила през 1916 година за морски офицер, с който живяла в Китай. Бракът обаче завършил с бракоразвод, след което Уолис се омъжила за повторно – за богат бизнесмен от еврейски генезис. Но нейното име нямаше да влезе в Историята, в случай че през 1933 година пътят й не  се беше пресякъл с този на бъдещия крал на Англия. Това се случило по време на банкет, даван от тогавашната държанка на Едуард – Телма Фърнес.
ДА СИ ПРИПОМНИМ една сходна история:
 

 
Тази, поради която абсурдът избухва…
Младата американка даже не е красива, само че в лицето й има нещо, което  притегля вниманието. Жив наследник взор, подчертаван от тъмна коса. В нея има нещо пикантно… Още при първата среща на принца с нея, сред двамата припламват искри.

Тонът е даден: Едуард се осмелява да се пошегува, само че Уолис го слага на мястото му, без да я е грижа каква е купата му. И не щеш ли на мига той е обуздан! Уолис го кани у дома. Нейният брачен партньор бизнесмен, който употребява всяка опция да разшири бизнеса си и да усили опциите си за облаги, е безпределно удовлетворен от визитата на принца. Още един потребен контакт!

Учудва се, несъмнено, че принцът остава на масата им до 4 часа сутринта, пристрастен в смях и смешки. Нито за момент не си и помисля обаче, че е допустимо да се завърже връзка сред жена му и престолонаследника, който той назовава Питър Пан поради детското му лъчение. Когато открива любовта им, към този момент е доста късно. В обятията на Уолис Едуард получава това, което родителите му в никакъв случай не му давали – деликатност.

Уолис пък до него не помни предишното си на сираче, отгледано от капризния си чичо.

Едуард й подарява куче, мопс, което кръщават Слипър, в превод името значи пантоф: заричане за умерено благополучие! Те към момента не знаят какво им готви съдбата…

 
„ Или ти ще станеш кралица, или аз няма повече да бъда крал! ”
На 20 януари 1936 година Джордж V умира ненадейно на 70-годишна възраст.

Едуард, огромният му наследник, става Едуард VIII, крал на Англия и Ирландия, император на Индия. Присъствието на Уолис до него, на един от прозорците, до момента в който прогласяват възкачването му на трона, провокира възмущение. Уолис към момента е омъжена, мълвата за идния й бракоразвод подхранва клюките...

Кралят, който е глава на англиканската черква, не може да се сплотява с жена, развеждана два пъти, чието минало е, меко казано, бурно. От този момент нататък за Едуард стартира невъзможната борба да наложи дамата, която нежно обича. Налага се да се опълчи на Първия министър Стенли Болдуин, на пресата и на личното си семейство.

Парламентът се намесва. Заговаря за морганатичен брак, т.е. брак, който ще бъде признат, при изискване че децата на двойката няма да имат в никакъв случай право да се качат на престола.

Едуард отхвърля. Уолис предлага тя да се отдръпна.

Кралят се разгневява: „ Или ти ще станеш кралица, или аз няма повече да съм крал! “. Категоричен е пред тази, която обича.

 
Една срамна двойка, наказана да бяга…
На 11 декември 1936 година кралят взема решението си: ще абдикира в интерес на по-младия си брат, Йоркският херцог, бъдещият Джордж VI. Тази вечер цяла Англия е прикована за радиопредавателя си.

„ Прецених, че е невероятно да продължа да извършвам, както желаех, моето обвързване на крал без поддръжката на дамата, която обичам “, изяснява той с цялостен с страст глас. Ако искреността му кара да потекат доста сълзи в четирите краища на империята, тя също по този начин поражда и доста отвращение.

Отказвайки се от отговорностите си, кралят прави най-лошото от всички закононарушения.

Народът му, а още по-малко – фамилията му, в никакъв случай няма да му простят измяната.

Дворецът изисква неговото изгнание. Едуард става херцог и против изискването да напусне страната получава добра пенсия, с която да живее. Тази вечер, без да поглеждат обратно, Уолис и Едуард напущат Англия, с цел да отидат в Австрия, където остават до 1937 година, преди да се насочат към Франция, с цел да осъществят най-съкровената си фантазия: да се оженят.
Дълъг низ от празненства и пътешествия…
Булката избира копринена рокля в сапфирено синьо и сламена шапка, украсена с пера от петел. Младоженецът носи светла жилетка и раиран панталон. Един карамфил краси бутониерата му.

Шепа посетители ги обкръжава, британският двор отхвърля да изпрати собствен представител. Още не могат да простят обидата. Непреклонни са. На церемонията участват единствено най-близките другари на двойката. Едуард подмята на фотографите: „ Снимайте ни доста щастливи, каквито сме. “

Двойката се качва на борда на „ Ориент Експрес “, с цел да поеме на сватбено странствуване, което минава през Венеция. Така стартира един живот без деца и отговорности, дълъг низ от празненства и пътешествия. И това продължава до 28 май 1972 година, когато в Париж умира Уиндзорският херцог.

Тленните му остатъци са изпратени в Англия, с цел да бъде заровен във Фрогмор Естейт, покрай замъка „ Уиндзор “. Херцогинята пък напуща света през 1986 година, на 91 година В паметта на всички тя ще остане американката, която едвам не съборила английската монархия…
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР