Товарните камиони гълтат все повече дизел, замърсявайки градове и села,

...
Товарните камиони гълтат все повече дизел, замърсявайки градове и села,
Коментари Харесай

Германия отвори първата магистрала за електрически камиони

Товарните камиони гълтат от ден на ден дизел, замърсявайки градове и села, подхранвайки климатичните промени.

Германия сподели своя отговор на проблематичната обстановка – електрически кабели, ситуирани нависоко, които зареждат тежкотоварните коли.

Тестове на система, която разрешава на камиони да черпят електрическа енергия от кабели, ситуирани над тях, бяха извършени на права от 10 километра по една от автомагистралите в страната, оповестяват немските управляващи, представени от CNN.

Това е първият сходен тест по публичните пътища на Германия.

Разработена от Siemens, системата разрешава на тежкотоварни транспортни средства със особено съоръжение, инсталирано на покрива, да се свързват с електрическите кабели, до момента в който се движат с до 90 километра в час.

Веднъж свързани с кабелите над тях, камионите стартират да се движат на електричество, а когато връзката бъде прекратена, машините разчитат на хибридна система за задвижване.

Преовозните средства могат да ревизират дали в съответния сектор от пътя има налична система за електрозахранване благодарение на специфични датчици.

От Siemenes показват, че нейната система eHighway комбинира успеваемостта на електрическите релси и гъвкавостта на камионите. Друга изгода е внезапното стесняване на количеството отделяни нездравословни излъчвания.

Ползи по пътя

Експертите на Siemens споделят още, че системата може да се интегрира със същестсуващата инфраструктура, което я прави удобен метод за понижаване на нездравословните излъчвания и разхода на сила тук-там, където железопътният превоз не може да проникне.

Отворената секция за проби е част от значима транспортна връзка сред летището във Франкфурт и близкия промишлен парк. Скоро още две прави по автомагистралата също ще бъдат отворени за опериране.

Германското държавно управление е похарчило 70 млн. евро за разработка на камиони, които могат да употребяват тази система за зареждане. От Siemens показват, че притежателите на камиони могат да спестят 20 хиляди $ от гориво при пробег 100 хиляди километа.

Ползи за околната среда

Транспортът с тежкотоварни машини е най-бързорастящият източник на търсене на нефт, сочат данни на International Transport Forum, който е част от Организация за икономическо съдействие и развиване.

Според организацията, превозът на артикули по пътищата ще бъде виновен за 15% от прогнозното нарастване на излъчванията въглероден диоксид по света до 2050 година

Намаляването на нездравословните излъчвания в превоза е една от основните цели на Парижкото климатично съглашение.

Проекти, като този в Германия, могат да бъдат част от решението на казуса.

„ Захранваните с електричество камиони са съответно дейно решение по пътищата за въглеродно безпристрастен превоз ”, споделя Рита Шварцерлюр-Зутер, държавен секретар в Германското федерално министерство по околната среда.

Тестове и демонстрации на системата са провеждани на прави със сходна дължина в Швеция и наоколо до Лос Анджелис. /profit.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР