Това заяви президентът Румен Радев, който днес проведе среща с

...
Това заяви президентът Румен Радев, който днес проведе среща с
Коментари Харесай

Радев към Хопкинс: Искаме гаранция за българите след Брекзит

Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден организира среща с посланика на Англия Ема Хопкинс на „ Дондуков “ 2.

"Великобритания е стратегически сътрудник на България в Европа и съдружник в границите на НАТО ", съобщи още той, представен от своя прессекретариат.

По време на диалога президентът изрази убеденост, че без значение от излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз, София и Лондон ще продължат ефикасното си съдействие в основни сфери на съвместен интерес: защита, миграция, битка с тероризма, промяната в правораздаването, стопанска система и вложения.

Той показа упованията на България, че след Брекзит, ще бъдат обезпечени всички права на сънародниците ни, които живеят, учат и работят във Англия.

Още през вчерашния ден Хопкинс съобщи пред публицисти, че Лондон възнамерява да даде статут на непрекъснато пребиваващи на българите , които към този момент живеят и работят в страната.

Радев и Хопкинс бяха единомислещи, че приемането на дълготрайни ограничения за отбрана на европейските граници и битката против незаконния трафик са в полза на всички европейски страни.

Водещ акцент по време на срещата бяха напъните на България за предприемането на ефикасни ограничения за битка с корупцията.

Посланичката показа опита на Англия във връзка с превантивните дейности и прозрачността в процеса на възлагане и реализация на публични поръчки, в това число и опита на компании със седалище в Обединеното Кралство при присъединяване в търгове в България.

По думите на президента битката с корупционните практики би трябвало да се случва в действително време, а не постфактум. Радев изрази увереност, че законодателните ограничения за противопоставяне на корупцията би трябвало да засилят потенциала за навременно откриване, следствие и секване на корупционни схеми и санкциониране на причинителите. Според него необикновен акцент следва да се сложи във връзка с прозрачността и отчетността на публичните поръчки.

По време на диалога беше маркирана и ролята на Механизма за съдействие и инспекция на Европейската комисия за България преди утрешния следващ отчет на Брюксел.

Ема Хопкинс и Румен Радев разискаха също по този начин подписаното тази седмица съглашение за Постоянно структурирано съдействие (ПЕСКО) в областта на защитата сред над 23 страни членки на Европейски Съюз. Двамата се съгласиха, че това съдействие би трябвало да усъвършенства разноските за защита на страните членки и развиването на техния защитителен капацитет.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР