Това заяви пред журналисти главният прокурор Иван Гешев след изслушването

...
Това заяви пред журналисти главният прокурор Иван Гешев след изслушването
Коментари Харесай

Гешев притеснен: Иска по-строг мониторинг. Имало опити да се овладее съдебната система

Това съобщи пред публицисти основният прокурор Иван Гешев след чуването си в Комисията LIBE в Европейския парламент. Гешев вижда напредък на телефонните измами, елементарните обири и убийствата.

Като причина обвинител №1 уточни неналичието на взаимоотношение сред институциите и опитите за война със правосъдната власт. Цената съгласно Гешев ще платят българските жители.

“Интересуваха ги по-конкретно избрани правосъдни производства. По тези въпроси българската прокуратура правилно всякога е предоставяла писмени отговори. Случаят с “БарселонаГейт” не е завършил, тъй като са направени европейски заповеди за следствие до Испания, на които досега няма отговор. Няма по какъв начин да бъде завършено едно следствие, откакто испанските правосъдни управляващи не са дали отговор, а българските правосъдни управляващи нямат пълномощия да кажат по кое време и по какъв начин да се приложи испанския закон”, изясни основният прокурор.

Въпрос на журналиста Атанас Чобанов за парцелите на Гешев в чужбина и изказванията на вътрешния министър Бойко Рашков ядосаха основния прокурор. Той отхвърли да се занимава с “несериозни теми” и “фалшиви новини”.

“Нямам недекларирани парцели в чужбина. Нито дамата до мен. Не разпространявайте подправени вести! Ще ви отговоря по този начин - когато господин Рашков каже едно нещо, което е правилно, ще дам в детайли изявление с Вас и ще Ви отговоря подробно”, уточни още Гешев.

Прокуратурата има предпочитание да взе участие в правосъдната промяна, безапелационен беше Гешев. По думите му тя към момента не е почнала, а това е от компетентността на законодателната власт.

“Аз съм очевидец на всички по този начин наречени промени от 94-та година. Основното в тях е едно - да завземеш избрани позиции и да смениш няколко индивида, с цел да можеш ти да упражняваш някакъв надзор. Никога тази промяна не е била съветвана с хората, които практикуват наказателно право - съдии, прокурори и следователи. Подозирам, че и в този момент ще се случи същото и резултатите ще са трагични и тъжни за правосъдната система. Целта в никакъв случай не е била успеваемост на правосъдната власт, а някаква политическа. Но сме подготвени да участваме в тази промяна. Надявам се някой да ни попита”, разяснява Гешев.

Следователите към този момент желаеха да вземат участие в правосъдната промяна, а Борислав Сарафов, заместител на Гешев и началник на Националната следствена работа персонално изпрати писмо, с което изиска хората от практиката да вземат участие в правенето на промените. Заговори даже за “тъмна стаичка”, в която се приготвят измененията.

“Понеже в този момент се развива теорията, че прокуратурата е отговорна за всичко, държа да кажа - наказателното правораздаване е 10%от цялото правораздаване и при 96% от него има неоправдателни присъди. Приемаме, че това не е по този начин, добре. А останалите 10%? Всичко ли е наред там? Къде са сериозните ползи? В административното право? В комерсиалното право?”, отсече обвинител №1.

Очаквайте детайлности.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР