Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на срещата с

...
Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на срещата с
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Искаме минималната заплата за работниците да стане 850 лв.

Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на срещата с Движение за права и свободи за бюджета за 2023 година
Да търсим единодушие сред първо и второ четене да го подобрим. За нас е недопустимо да остане в същите параметри, изключително що се отнася до обществената част. Имаме предложение да обсъждаме дружно и да реализираме най-малко болшинство, с цел да избегнем популизъм, разногласия и наддаване сред първо и второ четене. Да реализираме болшинство по разнообразни оферти на другите парламентарни групи. Ние не слагаме нашите като единствени условия – подлагаме ги на полемика и рационално решение, което да обезпечи приходи на хората, да подсигурява стопанската система. Но при изискване, че не дестабилизираме финансовата непоклатимост и макрорамката на бюджета.

В обществената част предлагаме 850 лева минимална работа заплата, която съставлява 50% от междинната. Това е и европейското законодателство, а и от дълго време приказваме за механизъм, по който да се дефинира минималната заплата и това да бъде 50% от междинната. Предлагаме майчинството да следва това, което направихме предходния кабинет – с нарастването на минималната заплата да се усилва и майчинството. Предлагаме да помислим за необлагаем най-малко за прага на бедността, който за идната година ще бъде 504 лв., с цел да помогнем на най-бедните. Ваучерите за храна да не се пипат – това е едно положително постижение за служащите. Имаме предложение за освобождение от налог върху приходите на физическите лица на младежите до 26 години. Таван на цени на енергоносители. Две степени на заплащане – една за небогати хора и една за богати. Цялата ни стратегия е на ваше разположение.

Готови сме с ваши оферти сред първо и второ четене да седнем и да беседваме какво е допустимо, тъй че да бъдем в естествени граници на недостиг. Да не се усилват задълженията, въпреки съпоставени с Еврозоната ние към този момент сме с отлични индикатори. Но не желаеме тази финансова дисциплинираност да се скапва. Да подсигуряваме поддръжката на стопанската система и увеличение приходите на уязвимите групи.

За нас е изненада, че служебното държавно управление планува понятието енергийна беднотия да влезе в действие от 24-та година. Това парадокс – то до 24-та година рецесията може да свърши. Ние настояваме за разбиране енергийна беднотия, което дружно може да изработим още в този момент сред първо и второ четене и да намерим метод да бъде финансирана тази част от обществото, които влизат в тези критерии. Другото, което те оферират и на обществена комисия преглеждахме е предел на беднотия от 504 лв. да влезе в действие от 1 юли следващата година. Моля ви да помислим това да се случи от 1 януари. Защото тогава са най-тежките месеци – януари, февруари и март. Освен това, в случай че не се реализира единодушие за държавно управление – тези параметри ще останат чак доникъде на годината. Това ще бъде извънредно тестване, изключително за бедните, служащите, за възрастните и младежите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР