Това, за което не сме подготвени, са нещата, които се

...
Това, за което не сме подготвени, са нещата, които се
Коментари Харесай

Асен Василев: Можем да повишим доходите

Това, за което не сме готови, са нещата, които се случват в Източна Азия – Китай, Тайван, сподели финансовият министър Асен Василев по време Софийския стопански конгрес IV, предават от пресценетъра на уредниците.

" Да си представим за миг, че доставките от и до там бъдат блокирани за две седмици. Ефектът върху нас ще бъде много сериозен. Започваме с дефицит на спринцовки в лечебните заведения до затваряне на пазарите за експорт ", сподели Василев.

" Да си спомним рецесията с Kовид – знаем какви проблеми се получиха тогава – блокиран танкер в Суецкия канал. Това са последствия, които съществено би трябвало да обмислим. За разлика от Русия, той като не е толкоз интегрирана в света от позиция на стопанската система “, сподели още министърът.

По думите му предварителното обмисляне е помогнало на България да реализира положителни стопански резултати. Това е тъй като бяхме подготвени за разтърсванията, които се случиха, сподели Асен Василев. " Представете си какво щеше да стане, в случай че бяха престанали доставките за газ, даже единствено за две седмици, или рецесията с бежанците се беше трансформирала в филантропична рецесия. Въпреки войната в Украйна, в Европа някак си успяхме да излезем спечелили, лиши ни шест месеца, само че към този момент сме сносно готови “, сподели още той.

Според финансовия министър България към момента не е задоволително обвързвана с Егейско море, а свързаността с Румъния съвсем не съществува. " Ако подобрим свързаността и се подготвим за тези възможни рискове, България ще се оправи като страна и ще можем да помогнем и на други страни в този развой “, разяснява той.

" Когато войната избухна, инфлацията беше даденост. България нищо не можеше да направи по повод цената на доматите, да вземем за пример. Същото бе и по повод цената на енергийните източници. Можем да повишим приходите, с цел да може те да изпреварят инфлацията. Ние не сме забогатели, само че не сме и обеднели “, разяснява министър Василев.

Има наклонност от повишени лихвени проценти и чакаме значителен скок на лихвения % с високо едноцифрено число, сподели още той. По думите му държавното управление е заложило ограничения, с които да смъкна недостига с три %, без да се лимитира обществената част. " Гарантираме, че вложенията няма да бъдат наранени и имаме гаранция за високата събираемост на налозите “, съобщи Василев.

" Знам, че инфлацията е другар на всеки един финансов министър, само че в този момент всичко сочи към противоположното на това, което се случи предходната година – дефлация. Това не значи рухване на цените, а стабилизиране “, разяснява той. По думите му влизането в Шенген значи елементарно създаване на мостове и по-бързо напредване сред страните.

Очакваме нарастването на заплатите да бъде два пъти по-голямо от % на инфлацията, сподели още финансовият министър.

" Необходима е по-добра физическа инфраструктура – машини във фабриките, пътища, мостове. Не можем да чакаме висока продуктивност, откакто един ТИР чака три дни на моста в Русе, и това е действителна загуба за бизнеса. Същото важи за експорта през Варна и Бургас “, сподели още Василев. По думите му присъединението към Шенген ще отстрани бюрократичните спънки, които забавят бизнеса.

" Инвестираме и в науката като цяло. Обикновено тези процеси лишават 10-15 години, с цел да се види друго качество “, сподели финансовият министър.

" Имаме средства – както български, по този начин и европейски. В последните 10 години в никакъв случай не сме изхарчвали частта от бюджета за финансови вложения. Когато я изхарчим и даже надвишим, тогава ще подтикваме растежа “, разяснява Василев.

Той добави, че към този момент е усъвършенстван процеса по събиране на налозите, и че няма да има смяна в ставките.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР