Това става ясно от най-новите данни на федералната статистическа служба

...
Това става ясно от най-новите данни на федералната статистическа служба
Коментари Харесай

Инфлацията в Германия расте през юни, достигайки 6,4 на сто спрямо същия месец на миналата година

Това излиза наяве от най-новите данни на федералната статистическа работа " Дестатис ".

 

" Инфлацията леко набъбна още веднъж, откакто се забавяше в продължение на три следващи месеца ", разяснява данните президентът на немската статистическа работа Рут Бранд.

 

Цените на водещите хранителни артикули през юни са нарастнали с 13,7 на 100 на годишна база, забавяйки темпа си по отношение на май, когато регистрираха растеж с 14,9 на 100.

 

В този смисъл храните остават най-мощният мотор на инфлацията измежду всички продуктови групи. Цените не престават да са по-високи от година по-рано в съвсем всички групи храни.

 

" Храната остава най-големият мотор на инфлацията. Забелязва се и резултат въз основата, дължащ се на облекчителните ограничения, подхванати от федералното държавно управление през 2022 година ", съобщи Бранд и добави, че сходни ограничения съставляват промоционалният смесен месечен билет от 9 евро за публичния превоз в Германия и отстъпката за горива, а произлизащият от тях базов резултат покачва настоящата инфлация.

 

Германските консуматори е трябвало да заплатят фрапантно повече за млечни артикули (+22,3 на сто), захар, конфитюр, мед и други сладкарски произведения (+19,4 на сто). Сериозно нарастване на цените на годишна база е записано и при зеленчуците (+18,8 на сто), рибата, рибните артикули и морските блага (+18,5 на сто), хлябът и зърнените храни (+18,3 на сто). Хранителните масла и мазнини обаче са коствали с 12,1 на 100 по-малко през юни на годишна база.

 

На месечна основа през юни по отношение на май цените на храните са отчели спад с 0,2 на 100, като по-значително понижение е записано при цените на пресните зеленчуци (-3,7 на сто) и млечните артикули (-1,8 на сто). Подобен спад може да бъде забелязан и при цените на силата (-0,2 на сто). Цените на електрическата енергия (-1,1 на сто) и природния газ (-1 на сто) в Германия са били малко по-ниски от предходния месец.

 

Основната инфлация, която изключва сезонно променливите цени, като тези на силата и храните, е била 5,8 на 100 през юни на годишна основа. През май индикаторът спадна до 5,4 на 100, след 5,8 на 100 регистрирани през април и март.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР