Това стана по време на днешното правителствено заседание, което се

...
Това стана по време на днешното правителствено заседание, което се
Коментари Харесай

Дават 10 млн. лева и нова сграда на Софийския университет

Това стана по време на днешното държавно съвещание, което се организира в Зала 3 на НДК.

Министърът на образованието Красимир Вълчев осведоми, че 9 млн. лв. ще бъдат употребявани за поддръжка и модернизиране на постройката на университета.

По думите му по-голяма част от постройките, които употребяват другите факултети на Софийския университет, са монументи на културата.

"Част от тях образуват архитектурния образ на София и допускат разноски за тяхното поддържане и модернизиране ", изясни просветителният министър.

Той оповести, че 1 млн. лв. от средствата ще бъдат употребявани за придобиването на дълготрайни материални и нематериални активи, както и въвеждането на единна осведомителна система, която да поддържа всички процеси във висшето учебно заведение.

Премиерът Борисов напомни, че държавното управление е поело ангажимент за подкрепяне на научните проучвания и библиотеката в университета.

Висшето учебно заведение ще получи и някогашната постройка на Професионалната гимназия по облекло на софийския бул. "Черни връх ". Тя би трябвало да се употребява за образованието на студентите от Медицинския факултет.

Ректорът на СУ Анастас Герджиков благодари на премиера за бързата реакция и справедливото решение и добави, че университетът има потребност от тази постройка за образованието на студентите.

До разпределяне на 10 млн. лева и постройката на някогашния колеж се стигна откакто управлението на Софийския университет заплаши с митинги. То настоя за отплата за отнетата малко преди празниците през декември постройка на бул. "Ал. Стамболийски " в София, предопределена за образование на студентите по медицина и за по-адекватно финансиране на вуза.

Това докара на 8 януари до среща с министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, на която бе реализирана договореност за днешното решение.

Техникумът по облекло не си дава постройката на СУ

Ден след контрактуваното решение за СУ преподавателите от учебното заведение, чиято постройка се дава за Медицинския факултет на Софийския университет, заплашиха с ефикасни протестни дейности. По думите им, те останали сюрпризирани от изказването на министър Красимир Вълчев, от което са разбрали, че учебното заведение освен ще бъде преместено на различен адрес, само че и че то към този момент било преместено още преди две години. По думите им в тази постройка се водят образователни занятия за 240 възпитаници и сега.
"Защо е нужно да се реалокират 240 възпитаници, с цел да се настанят 120 студенти в постройка, която към този момент е особено оборудвана за професионална подготовка на дизайнери, конструктори и моделиери на облекло ", попитаха учителите, представени от "Дума ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР